Plantenwerkgroep

Binnen deze werkgroep richten enthousiaste leden zich op de flora in Ommen en omgeving.

Enkele activiteiten:

•    inventarisatie
•    maaibeheer
•    plaggen

 • Van stort naar biobos

  Ommen - Zaterdagochtend werden op een nu nog onooglijk stukje grond, de voormalige vuilstort in het Ommerbos, de eerste 175 van de in totaal 775 bomen boompjes geplant. Een initiatief van onze vereniging. Veel leden van onze vereniging en andere vrijwilligers staken de handen uit de mouwen om van niets iets te maken: een prachtig biodiversiteitsbos met autochtone boomsoorten als de fladderiep en de wilde appel.

  ...

 • Hulp gezocht: zaterdag 24 februari boompjes planten in Ommerbos

  Persbericht

  Vereniging Natuur en Milieu de Vechtstreek gaat de biodiversiteit versterken in het Ommerbos. Dat begint zaterdag 24 februari om 10.00 uur met een speciale plantactie aan de Grensweg. Daar worden 175 bijzondere bomen, nu nog boompjes, geplant. Het gaat deels om 'verdwenen soorten' - bomen die van nature thuishoren in het Vechtdal, maar door menselijk toedoen zeer zeldzaam zijn geworden.

  Alle bomen die geplant worden, zoals de fladderiep

  ...
 • WILDE ZAAI AAN DE VECHTKADE

  Vroeg Wimke Schipper laatst een groepje enthousiaste vrijwilligers om op die laatste dag van november wat lichte werkzaamheden op de Vechtkade te verrichten. Lichte werkzaamheden? Maar dat bleek toch wat intensiever dan wat losharken van de verruigde taluds aan de Vechtkade. De bedoeling van deze werkdag is om met zo’n 15 vrijwilligers, de meeste afkomstig van de appartementen aan de Vechtkade, een open zaaibed voor onder andere ónze Vechtanjer (officiële naam is steenanjer) te maken. Door

  ...
 • Zaaien in Junne

  Op 2 december 2021 samen met broer Henk, Henk Hupkes, Sonja van der Sar en Arend Spijker Vecht-stroomdalflora gezaaid op Landgoed Junne.

  0001 zaaien Junne  Er zijn daar i.h.k.v. natuurherstelmaatregelen wat kleine plagplekken langs de Vecht

  ...
 • De Parnassia is terug in Salland!

  Het verhaal van de Parnassia lezing en excursie eind juni 2021, beide gegeven door Jan Hendriks, voorzitter IVN Raalte, kreeg een ontzettend leuk vervolg.
  Het kleine groepje aanwezigen was in juni reeds zeer enthousiast over het in bloei staande gebied “Het Hooge Broek”. Zoals u in het verslag van 26 juni 2021 hebt kunnen lezen, bloeide de Parnassia nog niet in juni, maar wel heel veel andere prachtige soorten.
  Wij wisten eigenlijk wel dat de Parnassia nog niet in bloei kon staan

  ...
 • Lezing Jan Hendriks over het Parnassiaproject

  Het was de eerste activiteit, een lezing door Jan Hendriks over het Parnassiaproject, die na lange tijd weer gehouden kon worden en waarbij belangstellenden fysiek aanwezig konden zijn. Mogelijk was de angst voor een coronabesmetting voor enkelen toch een reden om (nog) niet te komen of waren sommigen al op vakantie; in elk geval was de opkomst wat aan de magere kant. In totaal waren er slechts16 aanwezigen in de Kern op vrijdagavond 25 juni.

  Het deed aan het enthousiasme van Jan

  ...
 • Excursie Hooge Broek o.l.v. Jan Hendriks

  Zaterdagmorgen 26 juni 2021 gingen we naar Het Hoge Broek om de bloemenpracht aldaar te aanschouwen, onder de bezielende leiding van Jan Hendriks, voorzitter IVN te Raalte. Een paar mensen waren gewapend met het * HEUKELS boek en begonnen gelijk met het determineren van de diverse soorten. Machteld keek steeds gretig mee over de schouders van onze begeleider Jan. Anderen luisterden aandachtig en fotografeerden er lustig op los met hun mobieltjes. Je hoorde links en rechts kreten als:

  ...
 • Veel winterbloeiers, weinig voorjaarsbloeiers tijdens Eindejaars Plantenjacht

  We kijken allemaal uit naar de komende lente waarop langzaamaan alles weer in bloei komt te staan maar ook in de winter zijn er voor de oplettende kijker nog wel bloeiende bloemetjes te vinden.
  Zo weet bijvoorbeeld het ‘dappere’ Madeliefje van geen ophouden. Zolang het maar niet gaat vriezen. Het heet daarom niet voor niets in het Latijn: Bellis perennis....het gehele jaar door bloeiend.

  FLORON en Tuintelling.nl vroegen plantenliefhebbers om tussen Eerste Kerstdag

  ...
 • Landelijke Natuurwerkdag 3 november 2018

  De plantenwerkgroep doet in het Varsenerveld al een aantal jaren mee aan de Landelijke Natuurwerkdag. De werkzaamheden bestaan uit het verwijderen van opslag en het plaggen van kleine stukjes grond. We verzamelen ons bij de Beeldentuin van Thea Dijkema, Witharenweg 24 in Witharen tussen 08.30-09.00 uur. Vandaar gaan we om 09.00 uur naar het Varsenerveld. We werken er tot ongeveer 13.00 uur. Eerder stoppen is geen probleem. Zorg voor schoenen of laarzen die tegen een stootje kunnen.

  ...
 • Film opening vlindertuin

  Opening gemist? De opening van de vlindertuin op 8 september jl. is nu ook als korte film terug te zien.

  ...
 • Prachtige, grote vlinders in de vlindertuin

  Ongeveer een jaar na de start van de aanleg van de vlindertuin bij de Kinderboerderij Ommen vond op zaterdag 8 september de officiële opening plaats. Henk Ruiter, initiatiefnemer van de vlindertuin had burgemeester Hans Vroomen bereid gevonden de openingshandeling te verrichten.

  Wat betreft de planten en bloemen hadden de vlinders niets te klagen, maar vanwege de

  ...
 • Hans Grotenhuisprijs voor Henk Ruiter

  8 juni, 2018.

  Tijdens het veldsymposium van Natuur en Milieu Overijssel op het Landgoed Hof van Espelo, is vanmiddag de Hans Grotenhuisprijs uitgereikt aan Henk Ruiter.
  Deze prijs wordt uitgereikt aan een Overijsselse vrijwilliger voor zijn of haar inzet voor een bewonersinitiatief natuurbeheer.

   Henk Ruiter ontvangt de Hans

  ...
 • Vlinderavond in de Kinderboerderij Ommen

  Op donderdag 12 april organiseren wij een avond over vlinders. Nu het voorjaar langzaam maar zeker haar intrede doet, kunnen er steeds meer van die kleurrijke, vrolijke fladderaars te zien zijn. Voordat een vlinder kan fladderen is er al een heel proces aan vooraf gegaan. Vlinderkenner Joop Verburg van de Natuurvereniging Zuidwolde wil zijn toehoorders graag het een en ander vertellen over alle stadia van een vlinderleven, van eitje naar larve en via pop naar een heuse vlinder.

  ...

 • Kort verslag natuurwerkdag 4 november 2017 Varsenerveld

  Met veel plezier hebben we zaterdag in het Varsenerveld gewerkt. Het was prachtig weer. De herfstkleuren waren top En de laatste gentianen lieten zich nog even van hun  mooiste kant zien.
  Bijzonder was het dat we ondersteuning van de VOV (Volkspartij Ommen Vooruit) kregen. Ze kwamen niet met lege handen. Ze brachten heerlijke, eigengemaakte, goed gevulde erwtensoep mee. Bij Thea Dijkema –Atelier Witharen- mochten we de soep warm houden.

  Tekst: Wimke

  ...
 • Natuurwerkdag 2017

 • Hooidag op het Varsenerveld

  Misschien vanwege de slechte weersvooruitzichten of omdat er tal van andere activiteiten waren op de laatste zaterdag van september, kwam slechts een klein, select gezelschap helpen met hooien op het Varsenerveld. Het was echter droog en degenen die er waren, werkten gestaag door om het hooi dat een paar dagen eerder netjes op rijtjes gelegd was, in kruiwagens te laden en op een grote hoop te storten. Er was een partytent geïnstalleerd door Erwin en Wimke Schippers, zodat iedereen droog kon

  ...
 • Winterbloeiers

  26 januari, 2016

  Voor de derde maal op rij telden plantenliefhebbers in de periode 25 december 2015 tot 3 januari 2017 in hartje winter overal in Nederland naar bloeiende planten. Hoewel er duidelijk minder typische voorjaarsbloeiers werden geteld dan verleden jaar, werden in totaal 327 wilde of verwilderde plantensoorten bloeiend in deze winter waargenomen. Dit komt neer op 10% van de Nederlandse flora. In de top 3 prijken Straatjesgras  (488 keer geteld), Madeliefje

  ...
 • Tussentijdse evaluatie pilot Verschralingsbeheer wegbermen Ommen

  In de zomer van 2013 is op voordracht van onze vereniging een pilot gestart voor het uitvoeren van een verschralingsbeheer op de wegbermen van een aantal wegen. Doel is het bevorderen van de flora in het bijzonder de Vechtanjer (Steenanjer) en daarmee een grotere belevingswaarde voor Ommenaar en toerist. Een meerwaarde voor de wandel-en fietsgemeente Ommen. Op verzoek van de gemeente is een tussenrapportage gemaakt.

  ...

 • Krentenbloesem

  Maandag, 25 april, 2016

  Wie het Krentenboompje (Amelanchier lamarckii) nog niet kent, moet er nu op uit trekken. Vooral in Eerde en het Eerder Achterbroek is het op dit moment een witte zee van bloemen. De krent komt vooral voor langs bosranden op de licht vochtige en zure zandgrond van Overijssel en Drenthe. Maar je treft de krent ook aan in parken, plantsoen en tuinen.

  De krent behoort tot het geslacht van ongeveer 25 soorten heesters uit de rozenfamilie. De enige

  ...
 • Interessante bijenavond helaas slecht bezocht

  Het was een zeer magere opkomst bij de lezing over bijen die de secretaris van de Bijenvereniging Ommen, Gert-Jan Spijker hield. Slechts dertien belangstellenden telde de zaal, terwijl bijen landelijk gezien volop in de belangstelling staan. De cursussen 'Hoe word ik imker' zitten vol en het aantal geregistreerde imkers is in een paar jaar tijd van 6.000 naar 7.000 gestegen. Bij een vorige lezing, over de das, was de zaal gevuld met zo'n zeventig geïntersseerden. Zou het liggen aan de

  ...

Pagina 1 van 2