Het verhaal van de Parnassia lezing en excursie eind juni 2021, beide gegeven door Jan Hendriks, voorzitter IVN Raalte, kreeg een ontzettend leuk vervolg.
Het kleine groepje aanwezigen was in juni reeds zeer enthousiast over het in bloei staande gebied “Het Hooge Broek”. Zoals u in het verslag van 26 juni 2021 hebt kunnen lezen, bloeide de Parnassia nog niet in juni, maar wel heel veel andere prachtige soorten.
Wij wisten eigenlijk wel dat de Parnassia nog niet in bloei kon staan omdat de soort een bloeitijd heeft van juli tot september, maar aangezien er geen lezingen worden gepland in juli en augustus, hoopten we uiteraard op een vroeg bloeiende Parnassia, wat helaas niet het geval was.
Daarom nodigde Jan Hendriks dezelfde aanwezigen uit voor een vervolg excursie in september.

Zaterdagmorgen 4 september 2021 was het zover: Lenie Middelkoop, Ria Flierman, Wim Hilderink, Machteld Oudshoorn en ik kregen nogmaals een rondleiding door het prachtige gebied. Onze groep kreeg versterking van paddenstoelenkenner André Houter.
Het voormalige beekdal stond opnieuw vol met fantastische planten waaronder de prachtige Parnassia, Blauwe knoop, Stijve ogentroost, Rode ogentroost, de Klokjesgentiaan en heel veel andere soorten.
André Houter attendeerde ons op het Zwartwordende wasplaatje en de Veenmosvuurzwam. De Veenmosvuurzwam is ook een wasplaatje en wasplaatjes zijn over het algemeen zeldzaam.
Op het allerlaatste moment, vlak voordat we bijna terug waren bij de startplaats, ontdekte Machteld nog een tot nu toe niet ontdekte soort in dit gebied, nl. goudzuring.
Het was opnieuw een schitterende dag!

We hebben volop genoten!

Verslag en fotografie: Ella Roelfs-Rijzebol