We kijken allemaal uit naar de komende lente waarop langzaamaan alles weer in bloei komt te staan maar ook in de winter zijn er voor de oplettende kijker nog wel bloeiende bloemetjes te vinden.
Zo weet bijvoorbeeld het ‘dappere’ Madeliefje van geen ophouden. Zolang het maar niet gaat vriezen. Het heet daarom niet voor niets in het Latijn: Bellis perennis. ...het gehele jaar door bloeiend.

FLORON en Tuintelling.nl vroegen plantenliefhebbers om tussen Eerste Kerstdag en 3 januari een uur te gaan wandelen of in de tuin te kijken naar bloeiende planten. Deze Eindejaars Plantenjacht werd voor het zesde jaar georganiseerd. Deelnemers vonden gemiddeld 14,5 plantensoorten per telling, maar sneeuwklokjes en andere voorjaarsbloeiers lieten het dit jaar afweten.

 

Luister ook naar het interview over de resultaten bij Vara's Vroege Vogels .

In totaal zijn 571 wilde of verwilderde plantensoorten bloeiend waargenomen. Dit komt neer op >20% van de Nederlandse flora. In de top 3 prijken Madeliefje (1029 keer geteld), Straatgras (872), en Vogelmuur (837). Paarse en Witte dovenetel zijn opvallende stijgers in de top 10. Vooral Paarse dovenetel kiemde meer dan ooit in het voorjaar van 2019 doordat veel concurrenten de extreem droge zomer van 2018 niet overleefden.

Voor meer informatie omtrent’ winterbloeiers’ zie dit interessante verslag van de jaarlijkse landelijke Eindejaars plantenjacht.

 

(Bron: Floron.nl)