Zaterdagmorgen 26 juni 2021 gingen we naar Het Hoge Broek om de bloemenpracht aldaar te aanschouwen, onder de bezielende leiding van Jan Hendriks, voorzitter IVN te Raalte. Een paar mensen waren gewapend met het * HEUKELS boek en begonnen gelijk met het determineren van de diverse soorten. Machteld keek steeds gretig mee over de schouders van onze begeleider Jan. Anderen luisterden aandachtig en fotografeerden er lustig op los met hun mobieltjes. Je hoorde links en rechts kreten als: “Oooooooooooh wat mooi”, of “kom hier eens kijken” of “wat is dit voor plant?”. Gelukkig had bijna iedereen laarzen aangetrokken want ondanks het zonnige en warme weer van die dag, is het een nat gebied en we moesten dan ook regelmatig water waden. Jan kreeg veel vragen en liet ons schitterende planten zien maar helaas stond de fantastische Parnassia nog niet in bloei want deze bloeit vaak pas in de maand juli.

Uiteraard zijn er ook altijd mensen die de planten van heel dichtbij willen zien en fotograferen: vanaf het eerste moment liep ik dan ook al met kletsnatte knieën rond …………maar toen de Heidekartelblad en de Ronde zonnedauw in beeld kwamen, kon ik het niet laten………. Ik moest domweg liggend fotograferen….tja en dan ben je binnen de kortste keren iets natter dan je had gepland……Gelukkig hadden we een warme dag uitgezocht.

0053 Er valt veel te zien


Foto Ella genomen door Machteld.

Er staan veel soorten kwetsbare en unieke planten in dit blauwgrasland gebied zoals de Echte koekoeksbloem, Ratelaar, Moeraskartelblad, Stijve ogentroost, Heidekartelblad, Ronde zonnedauw, Kleine waternavel, Brunel, Kale jonker, Welriekende nachtorchis, Moeraswespenorchis, Rietorchis, Zilverschoon en de paddenstoel de Zwartwordende wasplaat.

0016 Moeraswespenorchis 2
Foto Moeraswespenorchis.
Het was werkelijk een schitterende morgen en allen die aanwezig waren deze morgen, hopen dan ook van harte op meer speurtochten door dit gebied onder leiding van Jan Hendriks.

Verslag: Ella Roelfs-Rijzebol
Fotografie: Machteld Oudshoorn en Ella Roelfs-Rijzebol

• Heukels is het standaardwerk over de flora van Nederland waar u binnen 1 band de meest complete, wetenschappelijk betrouwbare flora vindt.