Ongeveer een jaar na de start van de aanleg van de vlindertuin bij de Kinderboerderij Ommen vond op zaterdag 8 september de officiële opening plaats. Henk Ruiter, initiatiefnemer van de vlindertuin had burgemeester Hans Vroomen bereid gevonden de openingshandeling te verrichten.

Wat betreft de planten en bloemen hadden de vlinders niets te klagen, maar vanwege de wind en de te lage temperatuur, dartelde er slechts een enkel koolwitje rond. Maar daar had Henk Ruiter aan gedacht: hij had gezorgd voor een aantal enorme exemplaren, die nog in hun cocon zaten. De burgemeester hielp de vlinders te verpoppen door grote kleurige doeken, die over hen gedrapeerd lagen, te verwijderen. De vlinders zaten verstopt op de bank, die vorig jaar geschonken is door Staatsbosbeheer ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van onze vereniging. De prachtige vlinders, kunstig geschminkt en met mooie pakjes aan, moesten even hun vleugeltjes en beentjes strekken en hóp, daar fladderden ze rond, tot groot plezier van de aanwezigen. Na het officiële gedeelte werden de aanwezigen getrakteerd op ondermeer, hoe kan het ook anders: kaasvlinders.

Er is voor het realiseren van de vlindertuin hulp geweest van verschillende bedrijven. Jurrie Baas en Louis van Vilsteren hebben diensten en producten in natura geleverd en van de Groene Loper Vechtdal is financiële ondersteuning ontvangen. Laatstgenoemde organisatie heeft ook de kinderboerderij en de bijenvereniging geholpen enkele plannen te realiseren.

De beste tijd voor de vlinders is nu voorbij, maar volgend jaar zullen ze er van en zeker in groten getale rondvliegen. Op het Staatsbosbeheer-bankje is het dan heerlijk toeven en genieten van de bloemen, planten, vlinders en andere insecten. Een aanwinst voor de kinderboerderij en voor Ommen.

 

En bekijk ook de film!