Natuur en Milieu De Vechtstreek

Al meer dan 50 jaar hart voor natuur !

In het natuurgebied “Het Varsenerveld” heeft Henk Ruiter vandaag de heel zeldzame Grauwe wasplaat ontdekt. Het is een kleine paddenstoel die amper opvalt. “Maar een beauty!”, volgens Henk. “Het is de orchidee onder de paddenstoelen. Vind je die, dan wordt je blij”.

grauwe-wasplaatDe Grauwe wasplaat is zeer zeldzaam. Door zijn bijzonder grauwe kleurschakeringen en prachtige glans is het een bijzondere verschijning. Het is een soort die behoort tot de Wasplaten (Hygrocybe). Het zijn plaatjeszwammen, die er uitzien alsof ze uit bijenwas zijn gemaakt. Ze hebben wasachtige lamellen aan de onderkant van de hoed. Het zijn wortelsaprofyten op grassen. Dat wil zeggen dat deze soorten zich voeden met de afgestorven wortels van grassen. Andere soorten wasplaten hebben vrij grote vruchtlichamen met heldere kleuren in alle nuances van rood, oranje en geel.
Er komen ongeveer 60 soorten in Europa voor, waarvan 45 in Nederland.
In het natuurgebied Het Varsenerveld komen nog 7 andere zeldzame soorten Wasplaten voor, waaronder Elfenwasplaat, Papegaaizwammetje en Veenmosvuurzwammetje.

Om meer mensen te laten genieten van de schoonheid van paddenstoelen, organiseren we op  8 oktober een thema-avond Paddenstoelen en op 9 oktober een excursie.
Bernhard de Vries zal ons dan meenemen in de bijzondere wereld van de paddenstoelen. De avond begint om 20.00 uur in het Natuur Informatie Centrum te Ommen. Een dag later (zaterdag 9 oktober) om 14.00 uur gevolgd door een excursie die start bij de splitsing Beerzerweg-Junnerweg.
Zie ook het artikel over paddenstoelen in het Vechtdal op:
www.destentor.nl/regio/hardenberg/7360716/Warmte-en-vocht-levert-paddenstoelen-op.ece#

In Beerze zitten al een aantal dagen een 3-tal Lepelaars in het gebied dat onlangs door het waterschap Velt en Vecht is ingericht voor ruimte voor de Vecht.

Deze nieuwe gasten reageren direct op de voor hen gunstige situatie die is ontstaan als gevolg van de uitgevoerde rivierkundige maatregelen om de Vecht meer ruimte te geven bij overstromingen. De Lepelaars foerageren volop in de plasdras situaties en geulen die in het winterbed zijn ontstaan. Ook Oeverlopertjes en Kleine zilverreiger weten de nieuwe plekken snel te vinden.

 Ruimte voor de Vecht is gericht op meer waterveiligheid. En de natuur lift volop mee!
lepelaars
 foto Johan Poffers

Campinggasten van de Koeksebelt genoten de afgelopen dagen van jonge spechten in het Laarbos.

  • Jonge_specht

(klik op de foto)

 

 

 

Op landgoed Eerde is op een van de akkerpercelen de plant handjesereprijs gevonden. Een bijzondere vondst want deze soort geldt als zeer zeldzaam en is in Nederland nog niet eerder buiten het gebied van de IJssel en de Maas aangetroffen.

Zoeken