Natuur en Milieu De Vechtstreek

Al meer dan 50 jaar hart voor natuur !

In het natuurgebied “Het Varsenerveld” heeft Henk Ruiter vandaag de heel zeldzame Grauwe wasplaat ontdekt. Het is een kleine paddenstoel die amper opvalt. “Maar een beauty!”, volgens Henk. “Het is de orchidee onder de paddenstoelen. Vind je die, dan wordt je blij”.

grauwe-wasplaatDe Grauwe wasplaat is zeer zeldzaam. Door zijn bijzonder grauwe kleurschakeringen en prachtige glans is het een bijzondere verschijning. Het is een soort die behoort tot de Wasplaten (Hygrocybe). Het zijn plaatjeszwammen, die er uitzien alsof ze uit bijenwas zijn gemaakt. Ze hebben wasachtige lamellen aan de onderkant van de hoed. Het zijn wortelsaprofyten op grassen. Dat wil zeggen dat deze soorten zich voeden met de afgestorven wortels van grassen. Andere soorten wasplaten hebben vrij grote vruchtlichamen met heldere kleuren in alle nuances van rood, oranje en geel.
Er komen ongeveer 60 soorten in Europa voor, waarvan 45 in Nederland.
In het natuurgebied Het Varsenerveld komen nog 7 andere zeldzame soorten Wasplaten voor, waaronder Elfenwasplaat, Papegaaizwammetje en Veenmosvuurzwammetje.

Om meer mensen te laten genieten van de schoonheid van paddenstoelen, organiseren we op  8 oktober een thema-avond Paddenstoelen en op 9 oktober een excursie.
Bernhard de Vries zal ons dan meenemen in de bijzondere wereld van de paddenstoelen. De avond begint om 20.00 uur in het Natuur Informatie Centrum te Ommen. Een dag later (zaterdag 9 oktober) om 14.00 uur gevolgd door een excursie die start bij de splitsing Beerzerweg-Junnerweg.
Zie ook het artikel over paddenstoelen in het Vechtdal op:
www.destentor.nl/regio/hardenberg/7360716/Warmte-en-vocht-levert-paddenstoelen-op.ece#

Zoeken