Ook in 2021 heeft de Oehoe “Het Vechtdal” weer gevonden om daar een locatie uit te zoeken om te broeden. Het is en blijft een prachtige waarneming van een hele bijzondere roofvogel. Deze majestueuze vogel heeft maar liefst een spanwijdte van 160 – 188 cm. Een mannelijke oehoe weegt zo’n 1,5 kilo tot wel 2.8 kg maar de vrouwtjes zijn nog forser en zwaarder: zij kunnen een gewicht bereiken tot 4.2 kilo.

Het vrouwtje broedt alleen en kleedt het nest nauwelijks aan met dons. Het mannetje speelt vooral de eerste weken een hele belangrijke rol omdat hij het vrouwtje in die periode van voedsel voorziet. De Oehoe gaat meestal op jacht naar voedsel tijdens de schemering. Zodra er jongen zijn wordt er vaker gevlogen om de Oehoe kuikens van voldoende voedsel te voorzien.

Omdat een Oehoe erg gevoelig is voor verstoring is het van groot belang dat rust is gegarandeerd rondom het nest. De Oehoe is afhankelijk van grote, aaneengesloten natuurgebieden. Degene die het nest in de gaten houden zijn steeds dezelfde mensen. Zij controleren een paar keer tijdens de broedperiode en blijven op zeer grote afstand van het nest. Zij vertrekken zodra ze hebben gezien wat van belang is voor het ringen, dat is uiteraard de grootte van de jongen, zodat deze op tijd kunnen worden geringd. Het is vanzelfsprekend dat de ringer, in dit geval Han Bouman, er op tijd bij moet zijn. Dat wil zeggen niet te vroeg en niet te laat.
0025 Oehoe jongen zijn echt groot
Oehoekuiken


Deze Oehoe kuikens werden geringd op 28-04-2021. De kuiken werden uit het nest gehaald en vrij snel na het ringen en het vaststellen van de biometrische gegevens, teruggeplaatst door onze vaste Oehoe klimmer: Wim Koldewee. Wim is tevens een deskundig Oehoekenner. Tijdens het ringen waren een paar ervaren mensen aanwezig betreffende het eventueel terug vangen van, indien nodig, een Oehoe jong. Gelukkig waren we er op tijd bij en was dit niet nodig. De Oehoe jongen kwamen keurig beneden zodat Han de kuikens alle drie van een ring kon voorzien waarna ze weer keurig werden teruggeplaatst in het nest.
0032 Wim Koldewee bij het nest
Wim Koldewee bij het nest

Bijzonder was dat de moeder juist op dat moment terug kwam! Daarom zijn wij snel vertrokken, met een voldaan gevoel hoe goed het ringen was verlopen.

Verslag: Han Bouman en Ella Roelfs-Rijzebol
Fotografie: Annemiek van Baren en Ella Roelfs-Rijzebol