Lezing: Poolse toestanden natuurlijk; door natuurfotograaf Geert de Vries.

De tijdzone van uw browser is %s, wat niet gelijk is aan uw instellingen. Wilt u wijzigen naar de tijdzone van uw browser? Ja Sluit
Kalender
Vastgesteld
Datum
26 november 2024 20:00
Locatie
De Kern

Beschrijving

Lezing door Geert de Vries over zijn zwerftochten door Noordoost Polen.

Poolse toestanden natuurlijk is een lezing voor natuurliefhebbers over natuur die we ruim een halve eeuw geleden ook in Overijssel nog volop tegenkwamen. Het is een nieuwe presentatie van natuurfotograaf en natuurkenner Geert de Vries. Geert heeft in het verleden al een paar keer een lezing gehouden voor onze vereniging. Boeiende lezingen over vogels en paddenstoelen omlijst met fraaie zelfgemaakte foto’s. De presentatie over Polen bestaat uit een drieluik: een reisverslag, de natuur in het Nationaal park Biebrza en wat er komt kijken bij maken van de prachtige natuurfoto’s.
Het reisverslag is een zeer persoonlijke impressie van zijn zwerftochten. Wat bezielt iemand om in zijn eentje wild te kamperen in de omgeving van de uitgestrekte moerassen van één van de best bewaarde beekdallandschappen van Europa? In het reisverslag wordt duidelijk waarom Geert liever in het wild kampeert in de stromende regen dan dat hij verblijft in een hotelkamer met stromend water.

006 Koffie Geert de Vries


Het grootste deel van de presentatie gaat over de natuur in het Nationaal Park Biebrza en wat wij van die natuurlijke beekdalen kunnen leren bij de inrichting van nieuwe natuur. Het klimaat in Polen lijkt een beetje op ons klimaat en het gebied herbergt veel planten en diersoorten, die vroeger ook bij ons algemeen waren, maar nu zeldzaam zijn geworden.
Na uitleg over de ontwikkeling van moeras naar hooiland wordt ingezoomd op enkele planten en diergroepen die een plek hebben gevonden in die natte wereld, zoals de eland en diverse soorten moerasvogels. Veel soorten vlinders die daar nog rondfladderen kwamen hier vroeger ook voor.
Het boerenland lijkt nog een beetje op het ouderwetse boerenland van voor de grote ontginningen in ons land. Geert kon daar nog een glimp opvangen van zijn geliefd boerenland uit zijn jeugd. In Polen zijn nog veel bloemrijke akkers te bewonderen vol met roggelelies en korenbloemen.
Het laatste deel van het drieluik bestaat uit verhalen over wat er allemaal komt kijken om de getoonde foto’s te maken. Niet wat de camera kan, maar wat de fotograaf doet, staat hier centraal.

Inloop 19.30 uur Start lezing : 20 uur.
Leden gratis en niet leden betalen €5 .-

 

 

De foto’s bij dit bericht zijn allen van Geert de Vries.

 

 

Locatie informatie

De Kern

Straat
Bouwstraat 23
Plaats
7731CP Ommen
Provincie
Overijssel