Presentatie: Raaf, mysterieus en bijzonder door Hans de Vos Burchart

De tijdzone van uw browser is %s, wat niet gelijk is aan uw instellingen. Wilt u wijzigen naar de tijdzone van uw browser? Ja Sluit
Kalender
Vastgesteld
Datum
24 februari 2025 20:00
Locatie
De Kern

Beschrijving

Hans de Vos Burchart van de Ravenwerkgroep Nederland houdt voor ons een lezing over de raaf.
Hieronder geeft Hans een korte inleiding op de lezing en informatie over zichzelf. 
(Leden Gratis Niet leden betalen €5.-)

Een grote zwarte vogel, met een diep krassend geluid.
Dood en verderf of misschien toch ook wel geluk en voorspoed??!!
Al eeuwen houdt de raaf de mensheid bezig en wordt deze bijzondere vogelsoort als mysterieus bestempeld. Geliefd of gehaat, het is maar in welke cultuur je leeft. In de lezing wordt hier mede aandacht aan besteed.
Maar ook aan de gevolgen hiervan. De raaf is stevig vervolgd in Europa en in het bijzonder in Nederland. Hoe is het de soort vergaan nadat deze weer werd geherintroduceerd in Nederland halverwege de vorige eeuw?
Wat maakt dat het zo’n bijzondere soort is? Wat zijn kenmerken en eigenschappen en hoe kun je ze herkennen en waar leven ze dan? Vragen die aan de orde komen en waarop zoveel mogelijk een antwoord wordt gegeven. Maar uiteraard ook andere bij u levende vragen of anekdotes zijn van harte welkom om op deze avond te delen.
De Ravenwerkgroep Nederland heeft als doel de ontwikkeling van de raaf te volgen en daarmee deze fantastische soort meer bekendheid te geven en te beschermen door monitoring, advies en onderzoek. Wie zijn we en wat doen we als werkgroep komt ook in de lezing aan de orde.
Hopelijk inspireert de lezing u en wilt u in de toekomst uw bijdrage leveren aan bijvoorbeeld het monitoren van de raaf in uw regio.
Op de website van onze werkgroep kunt u zich alvast ‘inlezen’.

Ravenwerkgroep Nederland
Hans de Vos Burchart, voorzitter
www.ravenwerkgroep.nl

001 2

Over Hans de Vos Burchart (1954), medisch bioloog:
Van jongs af aan geïnteresseerd in vogels. Als lid van de WRN ’t Gooi/Utrecht in aanraking gekomen met de raaf in het gebied wat hij in de omgeving Bilthoven-Zeist inventariseert en monitort (+/- 600 ha).
Door meer over deze bijzondere soort te lezen nam de liefde verder toe. Dit heeft er toe geleid dat, eerst als onderdeel van de WRN afdeling, in 2008 een ravenwerkgroep werd opgericht. Dat is nu uitgegroeid tot de Ravenwerkgroep Nederland waarvan hij voorzitter is.
Hij is gecertificeerd ringer van roofvogels, uilen en raven. Daarnaast actief ringer in twee vogelopvangcentra en WoD bevoegd en mede daardoor actief in het zoönose project van het Vogeltrekstation ism Erasmus MC.
Hij is aangesloten bij WRN ’t Gooi-Utrecht, VRS ‘t Gooi-Utrecht, VRS De Haar en Nestkasten Werkgroep Woerden e.o.

005

Hans de Vos Burchart (foto: Wim Steenge)

 

 07 Gerbrand met een prachtige juveniele raaf

Jonge raaf

foto: Ella Roefs-Rijzebol

Jonge raaf 2

foto: Ella Roefs-Rijzebol

Jonge raven

foto: Ella Roefs-Rijzebol

Raven op nest

foto: Thijs Wouter Nijhuis

Locatie informatie

De Kern

Straat
Bouwstraat 23
Plaats
7731CP Ommen
Provincie
Overijssel