Deze zeer tot de verbeelding sprekende vogel broedt en jaagt vaak in menselijke omgeving, maar slechts weinigen krijgen hem wat beter te zien. Veel voorkomende broedplaatsen zijn  de voor de Kerkuil speciaal gemaakte nestkasten in boerenschuren of andere bouwwerken, een enkele keer ook holle bomen maar broeden in een kerk, waar ze hun naam aan ontlenen,  komt helaas bijna niet meer voor.

Vroeger konden de Kerkuilen via de zogenaamde galmgaten naar binnen. Helaas zijn deze galmgaten in bijna alle kerken dicht gemaakt omdat men veel last had van kraaiachtigen en omdat men angst had voor overlast van vleermuizen want kerkzolders en kerktoren zijn ook heel geschikt als zomerverblijf voor vleermuizen. Het gevolg was dat de Kerkuil elders zijn heil zocht: hij moest noodgedwongen de kerk ontvluchten. 

Maar er zijn gelukkig nog uitzonderingen want de Kerkuil is nog steeds welkom in de Rooms-katholieke kerk van Geerdijk in Overijssel.

Op de kerkzolder van Geerdijk hebben Kerkuilen al sinds 2001 hun jongen grootgebracht.  Het zijn dus zeer honkvaste kerkbezoekers.  Het paartje is wel een keertje van partner verwisseld maar deze kerkuilen zijn dusdanig met de kerk verbonden dat  ze van geen wijken weten.


Slechts 1 jaar in 2013 hebben de kerkuilen niet gebroed en in 2002 is het broedsel mislukt. In 2007 is er sprake van een tweede broedsel en heeft het uilenpaar in dat jaar 9 jongen grootgebracht. In totaalzijn er gedurende hun aanwezigheid 51 jongen uitgevlogen, wat neerkomt op2,3jong per jaar. Een mooi resultaat over al deze jaren.

Het mannetje is, voor zover wij dat weten, 2 keer van vrouwtje gewisseld. In 2007  hebben we een ongeringde vrouw aangetroffen en geringd met ringnummer 5399250. In 2014 troffen we echter een vrouw aan met ringnummer 5477675. Deze uil is  in 2013 door ons geringd als jong in Den Ham op enkele kilometers verwijderd van de kerk waar zij in 2014 een broedsel heeft en 7 jongen groot brengt. Kortom een uilenechtpaar als trouwe kerkgangers.


Kees Smelt verzorgt de kasten in dit gebied en zodoende kan uilenringer Han Bouman o.l.v. de koster van de kerk en Kees Smelt, alle uilskuikens ieder jaar van een ring voorzien.  

Han Bouman ( Coördinator vogelwerkgroep )
Ella Roelfs ( Fotografie en actief binnen vogelwerkgroep )

 

Kerkuilen broeden in de kerk: een unicum