De controle en het ringen van steenuilen in 2021 zit er op. We hebben veel nestkasten gezien en geringd maar ik wil er toch even één bijzondere “steenuilen dag” uitlichten.


Zaterdag 5 juni 2021 werden we uitgenodigd door Gerard van Beesten om zijn route steenuilenkasten na te lopen. Wij begonnen ’s morgens vroeg in de omgeving van Lemelerveld. Al met al waren we totaal vijf uur onderweg om alle steenuiltjes, in de nestkasten gecontroleerd door Gerard, van een ring te voorzien. U kunt wel nagaan dat we heel veel kilometers achter Gerard aanreden om ons doel te bereiken! Hij was onze gids en begeleidde ons van Lemelerveld naar Lemele en via, via, via naar heel veel andere achterafgelegen buurtschappen, tot we de allerlaatste steenuilen op zijn route van een ring hadden voorzien.


Steenuiltje in weegschaaltje


De meeste uilen jagen in het donker, hoewel er ook soorten overdag jagen.
Uilen met zwarte ogen, zoals een kerkuil, vliegen meestal 's nachts. Uilen met gele ogen, zoals de steenuil, vliegen ook overdag.
De steenuil is de bekendste van de kleinste uil soorten. Velen vinden het tevens het mooiste uiltje van Nederland. Het steenuiltje is iets groter als een merel.Gerard klimt in de boom

Tijdens het ringen van steenuilen treffen we af en toe een steenuil aan met een oogafwijking. Dit adulte vrouwtje uit een door Gerard gecontroleerde kast, had een dergelijke oogafwijking. De benaming van deze afwijking is een iriscoloboom. Deze afwijking wordt regelmatig bij steenuilen aangetroffen. De vorm en grootte van deze afwijking kan sterk uiteenlopen.

Adulte steenuil met oogafwijking.

Totaal aantal geringde steenuilen in 2021: 81.

Verslag Han Bouman en Ella Roelfs-Rijzebol
Fotografie: Ella Roelfs-Rijzebol