Het is een mysterieuze vogel, de wespendief, want gedurende de korte periode dat deze vogel in Nederland is, moet je van goeden huize komen om er eentje te spotten! Laat staan dat je een nest van de wespendief aantreft. Het zoeken naar een nest van deze soort is een nagenoeg onmogelijke opgave en dus meestal onbegonnen werk. De vogel verschuilt zich graag onopvallend in hoge bomen, vliegt nagenoeg geruisloos en het gedrag is stil en onopvallend. Een bosrijk gebied is dan ook een absolute noodzaak voor de wespendief.

Maar het lukt Gerard van Beesten, vrijwilliger Vogelwerkgroep Natuur & Milieu de Vechtstreek, regelmatig om niet alleen een wespendief te spotten maar zelfs het nest van deze stiekemerd te vinden en dat mag toch worden gezien als zeer bijzonder.

Foto: Gerard met de wespendief in de hand.

Gerard is al vanaf 2001 betrokken bij de vogelwerkgroep en gedurende die periode heeft Gerard maar liefst 11 keer een nest van de wespendief gevonden. Het aantal broedparen in Nederland is zeer bescheiden en ze verblijven maar kort in onze noordelijke broedgebieden. Ze vertrekken al weer naar Afrika in augustus of aanvang september.

De wespendief is genoemd naar het hoofdvoedsel, welke vooral bestaat uit larven en poppen van de wesp, maar ook hommels. Met name graafwespen, maar ook gewone wespen, maken hun nesten graag in de grond. Om zijn prooi te bemachtigen moet de wespendief veel moeite doen. Hij volgt de insecten vanaf een uitkijkpost en als hij bij het wespennest is graaft hij het ondergrondse wespennest uit met zijn poten. De honingraten worden wel tot 40 cm diep uit de grond gehaald. Van wespensteken heeft de wespendief geen last door zijn dichte verenkleed en hoornachtige plaatjes op de poten. Als je een uitgegraven wespennest tegenkomt maak je kans dat dit het werk is geweest van de wespendief. Maar, let op, een vergissing is zo gemaakt want dassen doen ook hun best om wespennesten uit de grond te halen.

Vaak vindt de klimmer, die de jonge vogels naar beneden brengt om te ringen, honingraten terug in het nest. Han Bouman, coördinator Vogelwerkgroep Natuur en Milieu de Vechtstreek, heeft de wespendief in Salland geringd. Een nagenoeg onvindbare plaats in de jungle waar Gerard van Beesten ons vlekkeloos naar toe leidde.

0016 Als het begint te regenen werken we verder onder de paraplu

Tijdens het ringen begon het nog even te regenen maar gelukkig hadden we daar al rekening meer gehouden en konden we ons werk voortzetten onder de paraplu. Nu maar hopen dat er geen bomen meer worden gekapt op deze prachtige locatie en hopen dat de wespendief terugkomt in 2022.

Verslag en fotografie: Ella Roelfs-Rijzebol

De foto's in onderstaande serie zijn van Ella Roelfs-Rijzebol, Annemiek van Baren en  Machteld Oudshoorn.