In 2021 werden de eerste twee jonge bosuiltjes geringd op 23 maart. De locatie was verrassend. De uiltjes zaten namelijk op de zolder van Huize “Het Laar”!

0032 Jonge bosuil op zolder bij Huize Het Laar
Foto: Jonge bosuil op de zolder van Huize Het Laar.

Een paar jongens, werkzaam bij de Gemeente Ommen, hadden daar toevallig een uiltje gevonden en meenden dat deze ziek was. Omdat zij Gerbrand Groen kennen, hebben zij direct contact opgenomen voor advies. Gerbrand zag echter onmiddellijk dat dit geen ziek uiltje was, maar een takkeling: dit is een jonge uil. Een takkeling verlaat op een gegeven moment het nest omdat hij zo groot wordt dat hij meer van de wereld wil zien dan alleen maar het vertrouwde nest. Daarin is hij nogal onhandig en daarom komen takkelingen vaak op een plek terecht waardoor ze niet meer zelfstandig terug kunnen in het nest. Maar de ouders vergeten ze echt niet. Ze voeden het jonge dier op de plek waar hij is terecht gekomen en bieden de takkeling ook daar bescherming. Dit is de reden waarom wij altijd adviseren: laat de takkeling met rust. Het komt goed.
Gerbrand ontdekte gelijk nog een kleine takkeling in het nest en dus nam hij contact op met Han Bouman. Han kon gelukkig direct komen en zodoende werden deze twee kleintjes nog dezelfde dag geringd en uiteraard werden gelijktijdig de biometrische gegevens vastgesteld.
Op 16 april 2021 gingen we langs de bosuilenkastenroute van Gerard van Beesten. Het was een prachtige avond. Gerard begeleidde ons naar 3 locaties waar Han respectievelijk 2, 4 en 3 prachtige jonge bosuilen konden ringen. Bij twee nestkasten was de volwassen bosuil zelf ook nog aanwezig. Zij werden deskundig gevangen en ook van deze twee uilen werden de biometrische gegevens vastgesteld en ook zij kregen een ring. Indien een volwassen uil al een ring heeft worden de gegevens genoteerd, opgeslagen en verwerkt als terugmelding.

0027 Moeder Bosuil 2
Foto van volwassen bosuil geringd door Han.

De grote verrassing kwam toen het schemerig begon te worden: we waren reeds gewaarschuwd door Gerard dat we laarzen moesten meenemen aangezien we op een gegeven moment door een nat gebied zouden baggeren. Ik beken dat dit geen overbodige luxe was : zonder laarzen hadden we ons doel niet met droge voeten bereikt, want het water stond hier en daar behoorlijk hoog. Helaas had Gerard zijn laarzen in de haast thuis gelaten, maar daarom niet getreurd! Op een kritiek moment pakte Gerard de ladder, plaatste deze met een snelle beweging midden in het diepe water om vervolgens de ladder als polsstok te gebruiken! Eén behendige grote zwaai en Gerard zweefde over het water. Zo lukte het ook Gerard met droge voeten de overkant te bereiken! Helaas heb ik dit unieke moment niet zo snel kunnen fotograferen! Gerard had de bosuilenkast op deze prachtige locatie nog maar een jaar geleden geplaatst en het bleek nu al succesvol te zijn.

0031 Prachtige omgeving in the middle of nowhere
Foto prachtige omgeving.

Op 19 april kon Gerbrand 3 jonge bosuiltjes uit een holle boom halen om te ringen. Opnieuw had een bosuilenpaar bij de Blekkenhorst op het Eerderachterbroek deze boom uitgekozen. Een prachtige locatie want bosuilen nestelen graag in holle bomen. Bosuilen hebben trouwens vaak een favoriete roestboom = uitrustboom.

0033 Jonge bosuiltjes in een holle boom op het Eerderachterbroek
Foto : Jonge bosuiltjes in een holle boom op het Eerderachterbroek.

De laatste 3 jonge bosuiltjes welke geringd konden worden in 2021 zaten in een bosuilenkast ergens in de bossen van Stegeren.

Verslag: Han Bouman en Ella Roelfs-Rijzebol
Fotografie: Gerbrand Groen en Ella Roelfs-Rijzebol