Natuur en Milieu De Vechtstreek

Al meer dan 50 jaar hart voor natuur !

Bericht van de Zoogdierenwerkgroep:

Op Landgoed Eerde hangen zo’n 150 vleermuiskasten, die wij als zoogdierwerkgroep regelmatig controleren.  Zo’n 4 à 5 keer per seizoen inspecteren wij alle kasten, dan kijken we wat er in zit, noteren wij de soorten en aantallen, maar ook andere bijzonderheden.  Eén keer per jaar maken we de kasten schoon, zodat ze niet verstopt raken met spinnenwebben en nesten van wespen en/of andere insecten. Zaterdag 15 november  was de laatste inspectieronde van dit seizoen. Meestal zijn tijdens deze  ‘november-schoonmaakronde’ de vleermuizen al verdwenen naar hun winterverblijven en zitten er geen of nauwelijks nog vleermuizen meer in de kasten. Waarschijnlijk door de hoge temperatuur van de afgelopen weken was het deze keer anders.  In meerdere kasten zaten nog vleermuizen. In een paar kasten zaten zelfs groepen van tien  of meer vleermuizen, lekker warm tegen elkaar aangekropen.  Wel  troffen we op deze laatste ronde  alleen maar de roze- en de franjestaartvleermuis aan.
In samenwerking met Natuurmonumenten zijn er afgelopen weken grotere kasten opgehangen. Deze kasten hebben dubbele wanden, zodat de binnentemperatuur meer constant blijft.  Met deze kasten gaan we experimenteren en kijken of ze misschien gebruikt gaan worden als winterverblijf of zomers als kraamverblijf.  Volgend jaar wordt het erg spannend, want dan zal pas blijken of ze gebruikt gaan worden.
Als er nog mensen zijn die mee willen helpen tijdens de controles, heel graag! Ervaring of kennis van vleermuizen is echt niet nodig. Laat maar even weten, een belletje naar mij is voldoende:  
Arend Spijker 0529-453534.
Of stuur een reactie naar ons contactformulier onder vermelding van "meedoen met inspectie vleermuiskasten".

 

Zoeken