Het maximale aantal mensen (15) had zich opgegeven voor deze tocht. We verzamelden om 07:00 op de parkeerplaats bij de Steile Oever. De temperatuur was heel aangenaam en later op de morgen zelfs een beetje warm. Later bleek het de warmste 6 april ooit gemeten.

We begonnen bij de Steile Oever, een markant en zeer bekend punt. Je hebt hier mooi zicht op de oude arm van Regge, de huidige rivier en het dal. Voor de vogelaars was het genieten, we hoorden o.a. de tjiftjaf, zwartkop, winterkoning en de zanglijster.

We liepen iets door naar een afgebroken zogenaamde 12 Apostelen beuk, een meer-stammige beuk geplant door de toenmalige landgoedeigenaar.

Vervolgens langs de Regge, een stuk waar de rivier nu meandert. We zagen in de verte reeën tegen de bosrand aan en aan de overkant verschillende soorten ganzen. Iets verderop heb je een heel mooi zicht op Huis Archem.
Daarna weer bosgebied met onder andere veel sporen van dassen, o.a. veel voerputjes, maar ook een aantal verse mestputjes. Dassen graven gaatjes in de grond die ze als een soort latrine gebruiken, maar waarmee ze ook hun territorium afbakenen. Op Eerde zijn volgens Arend nu weer een paar mooie dassenburchten, nadat de dassen eind zeventiger, begin tachtiger jaren bijna uit Overijssel en dus ook uit het Vechtdal waren verdwenen. Eind tachtiger jaren zijn er weer opnieuw dassen uitgezet. Wat mij bij zal blijven is dat een paar van de hier uitgezette dassen, dood of aangereden, teruggevonden zijn in o.a. Zwolle en Schiermonnikoog (dassen kunnen goed zwemmen).

We zagen ook hulst waar duidelijk van gegeten was. Waarschijnlijk hebben de reeën (grote snoepers) de malse blaadjes opgegeten.

Vanaf de rivier naar de Eerder Esch. Die lag vroeger ook al hoog en was geschikt voor de landbouw. In de loop van de eeuwen is hij alleen maar hoger komen te liggen doordat de boeren hun (schapen)mest, vermeng met heideplaggen, over het land uit reden.

Langs de boerderij van Kraaijeveld over de Hammerweg richting de Meertjes. Voor Ommenaren een begrip. Als er ijs ligt is dit een van de mooiste plekken om te schaatsen.
Door verkeerd ingrijpen van de mens, het weghalen van de bodem die het water tegenhield, staat een van de Meertjes nu droog.

Op naar de Besthemerberg, 34 meter hoog en gevormd in de voorlaatste ijstijd: het Saalien (230.00 -130.000 v. Chr.). De kiezelstenen rondom de brandtoren zijn uit die periode. Je hebt hier een prachtig uitzicht. Hoewel ook horizonvervuiling door windturbines in Noordwest Overijssel.

Vanaf hier was het nog een klein stukje naar de parkeerplaats waar we ‘s morgens waren begonnen. Het was een zeer leerzame tocht onder deskundige en bezielende leiding van Arend. Hij heeft onderweg heel veel verteld. Onderweg bedacht ik me, dat ik zijn verhalen zou hebben moeten opnemen om er dan met behulp van AI een samenvatting van te maken.

Voor mij was het en “een trip down memory lane” en een van mooiste wandelingen in Ommen.

Verslag: Jan Schuttert