Natuur en Milieu De Vechtstreek

Al meer dan 50 jaar hart voor natuur !

Menig tuinliefhebber heeft een hekel aan slakken. Hun Hosta’s zijn heilig en de pot met slakkengif is snel gevonden. Dat ze daarmee ook egels en zanglijsters om zeep helpen weten ze vaak niet.
De [v]zanglijster[/v] bijvoorbeeld eet graag slakken. Hij slaat de huisjes op een vaste steen kapot. Een zogenaamde ‘lijstersmidse.’
Soms vind je er tientallen kapotgeslagen huisjes bij elkaar. De zanglijster,hoe kan het ook anders met zo’n naam, zingt prachtig. De beroemde Zweedse bioloog Linneaus, wiens 3ooe geboortejaar we dit jaar herdenken, gaf hem de naam: Turdus philomelos. Liefhebber van de zang. “Een vogel die zo mooi zingt als een nachtegaal (philomela)
De ‘Grive musicienne’, zoals de Fransen zo mooi zeggen. Diezelfde Fransen schieten ze trouwens bij bosjes uit de lucht omdat het daar een delicatesse is.

Vorig jaar kreeg ik een telefoontje: “Volgens mij zit er een nachtegaal in mien tuune…..”
Het bleek om een zanglijster te gaan.De vergissing is overigens begrijpelijk want de zanglijster zingt tot diep in de avond. De nachtegaal is uit Ommen verdwenen.
De meeste vogels zingen ’s morgens, maar roodborst, merel en zanglijster doen het ’s avond nog eens dunnetjes over. Van deze drie zingt de zanglijster het meest welluidend. Je hoort hem er letterlijk bovenuit.
Met een beetje goede wil hoor je hem zeggen:
‘Ga maar lekker slapen, ik doe het licht wel uit.’

Henk Ruiter

Zoeken