Natuur en Milieu De Vechtstreek

Al meer dan 50 jaar hart voor natuur !

Atalanta was een beeldschone prinses. Ze was beroemd om haar oogstrelende schoonheid maar ook om haar verbazingwekkende vlugheid. Niemand had ooit van haar kunnen winnen. Haar vader wilde graag dat ze zou trouwen. Er waren liefhebbers genoeg maar zij wilde niet. Uiteindelijk stemde ze toe te trouwen met degene die sneller zou lopen dan zij. Veel vlugge vrijers boden zich aan maar ze was iedereen te vlug af. Ten slotte was het de beurt aan Hyppomenes die erg veel van haar hield. Hij had de hulp van Venus ingeroepen die hem een goede raad had gegeven. Vlak voor de wedstrijd had hij op de renbaan stukjes goud gestrooid. Atalanta kon tijdens de race de verleiding niet weerstaan om ze op te rapen en voor ze er erg in had was Hyppomenes al over de finish. Maar in plaats van met hem te trouwen vluchtte ze de velden in. Na een wilde achtervolging verdween ze ineens in een bosje brandnetels. Hoe men ook zocht, ze was weg. Venus had haar voor straf veranderd in een trage, zwartgroene rups. Hyppomenes was radeloos. Bijna dagelijks kwam hij bij het brandnetelbosje en riep haar naam: Atalanta, Atalanta….
Op een dag dwarrelde er een prachtige vlinder om hem heen die op zijn mond ging zitten. Hij vroeg Venus wat dat te betekenen had. Toen hij het verhaal hoorde smeekte hij haar of zij hem ook in een vlinder wou veranderen.
Nu vliegen hun nakomelingen op mooie nazomerdagen door de tuinen. Vlinderstruik, Koninginnenkruid en rottend fruit zijn geliefde plaatsen waar je deze prachtige “nummervlinder”aan kunt treffen. Op de achtervleugel staat het getal 89 (of zo je wilt 68) te lezen. Het is maar hoe je het bekijkt.
In het najaar trekken ze naar Zuid Europa om de koude winter te ontvluchten.
Hopelijk komt de nieuwe generatie dan volgend jaar weer de lange reis naar ons teruggevlogen om;
in een bosje brandnetels eitjes af te zetten,
waar dan weer trage, zwartgroene rupsen uit groeien,
die in juli veranderen in fraaie vlinders,
waar wij dan een poosje van kunnen genieten,
voor ze weer naar het zuiden reizen.
De zon achterna.

Henk Ruiter

atalanta

 

 

Zoeken