Op een zwoele avond in mei wandelde ik met de honden langs de Regge richting het Giethemerbruggetje. Verderop zwom een groepje knobbelzwanen. Terwijl ik naar de groep tuurde meende ik op een afstand te zien dat er 1 zwaan anders uitzag. Dichterbij gekomen werd mijn vermoeden bevestigd: ik zag een halve“knobbel” - “halve”zwarte zwaan……………! Ik heb mezelf maar eens geknepen of ik niet toevallig droomde maar ik bleek klaarwakker. Omdat ik geen goede camera bij me had hoopte ik dat de groep nog even op deze plek zou blijven zwemmen zodat ik tijd had naar huis te gaan om mijn fotocamera te halen want dit wilde ik toch echt even vastleggen. Met mijn mobieltje was geen doen: het bereik was verre van oké.

Snel naar huis gegaan om per direct, gewapend met mijn camera, terug te keren naar de locatie: ik zag de groep eerst niet maar gelukkig zwommen ze verderop in een meander van de Regge zodat ik een paar leuke foto’s kon maken. Ik had ondertussen bedacht dat de vreemde zwaan een hybride exemplaar zou moeten zijn. De “hybride” zwaan werd trouwens mega beschermd door een mannetje-knobbelzwaan uit de groep. Ik kreeg de indruk dat hij haar als zijn partner beschouwde. Niemand mocht dicht bij haar komen: alleen hij.


zwarthalszwaan_met_knobbelzwaan.jpg
Thuisgekomen heb ik de zwaan naar meerdere mensen met kennis van zaken gezonden: ik kreeg weldra een mail terug van SOVON en een app van Hans Dijkstra ( terreinbeheerder Landschap Overijssel ) met de juiste informatie: mijn “hybride” zwaan blijkt een bestaande soort te zijn: het is een zwarthalszwaan, d.w.z. een exoot. De zwarthalszwaan is inheems in het zuiden van Zuid-Amerika, De soort lijkt recent iets vaker in Nederland te worden vermeld. Maar toch blijkt het dat velen nooit eerder een zwarthalszwaan in het wild hebben gezien of slechts een keertje, zoals ik nu.

zwarthalszwaan

De volgende dag ben ik teruggegaan naar de locatie waar ik de groep zag: ik heb ze tot op heden niet terug gezien en ben oprecht blij dat ik de moeite heb genomen mijn camera nog snel te halen want anders had ik u deze mooie zwaan niet kunnen laten zien.

Wie weet zwemmen er straks hele vreemde zwaantjes door de Regge…

Fotografie en verslag Ella Roelfs-Rijzebol