Soms hebben Machteld en ik bijzondere ontmoetingen met een fazant. Dat we in 2021 opnieuw een niet alledaags treffen hebben met een paartje fazanten, hadden we zeker niet verwacht.

Dinsdag 27 april wandelen we langs de oever van het meanderende riviertje de Bevert met als doel de jaarlijks terugkerende dotterbloemmonitoring. Een aantal jaren geleden was er namelijk nog geen enkele dotterbloem te vinden langs de oever van de Bevert, maar tegenwoordig groeien en bloeien er een paar prachtige eigele exemplaren langs de oever van de beek. Dotterbloemen zijn vooral te vinden langs oevers van beekjes, rivieren en ondergelopen rietlanden.

Terwijl wij oplettend zoeken tussen de vegetatie, steekt er opeens een witte kop uit het lange gras achter een aantal bosjes, ongeveer honderd meter bij ons vandaan. Machteld fluistert verbaasd: “Wat is dat”? Ik heb even geen idee: een patrijsachtig iets? Een fazant? Inderdaad, het blijkt een fazant te zijn, maar wel een hele vreemde vogel, namelijk een witte, maar dan zonder rode ogen. Het kost ons moeite het dier te fotograferen aangezien wij achter diverse struiken en tussen het kreupelhout staan… Wij moeten tussen de vele takken door focussen en dan is het wel een kunstje om het dier goed in beeld te krijgen, maar uiteindelijk lukt het toch nog het dier te fotograferen.



Na een poosje steekt er opeens nog een kop boven het hoge gras uit: het mannetje. Dit is een prachtig gekleurd exemplaar. Hij heeft duidelijk geen bezwaar tegen een wit vrouwtje. We constateren dat we hier te maken hebben met een leucistisch vrouwtje.

Omdat het vrouwtje geen rode ogen heeft is het namelijk geen albino. Albinisme is een genetische aandoening waarbij het lichaam niet in staat is melanine aan te maken wegens gebrek aan een bepaald enzym. Melanine geeft namelijk de kleur aan de vacht of aan het verenkleed en aan de ogen. Albinodieren hebben daarom een kleurloze witte vacht of veren en rode ogen. Albinisme wordt nogal eens verward met leucisme, hetgeen ook een genetische afwijking is. Bij leucisme gaat het om verminderde pigmentatie: ze maken wel melanine aan en hebben pigment in hun veren ( of vacht ) maar die komt nauwelijks tot uiting, hetgeen vaak te wijten is aan gebrek aan eiwitten. Vogels en dieren met leucisme zijn dus niet per definitie volledig wit.

Onze dag was weer helemaal geslaagd! Heel bijzonder en super mooi!

Machteld Oudshoorn en Ella Roelfs-Rijzebol