Natuur en Milieu De Vechtstreek

Al meer dan 50 jaar hart voor natuur !

Vrijdag 30 oktober werd Gerbrand Groen gebeld door Adrie Noordegraaf uit Witharen dat hij lawaai had gehoord in zijn Kerkuilennestkast in de hooischuur. Adrie had snel in de kast gekeken omdat hij benieuwd was wat of wie er geluid maakten en tot zijn grote verrassing zag hij op dit late tijdstip van het jaar twee jonge kerkuilen. Uiteraard heeft Gerbrand ook nog even in de kast gekeken omdat hij toch in de buurt was. Daarna heeft Gerbrand doorgegeven aan Willem Havinga dat er snel geringd moest worden omdat de uilskuikens al behoorlijk groot waren. Willem Havinga is namelijk nestkastcontroleur in Witharen en omstreken.


kerkuilen in de kast, foto: Gerbrand Groen

Kerkuilen kunnen alle maanden van het jaar broeden al leggen de meeste broedparen in april of mei eieren. In goede muizenjaren zijn in ons land wel eens jonge kerkuilen geringd in de maand december.
Zaterdag 31 oktober was het al zo ver: Willem had ondertussen een afspraak gemaakt met Han Bouman zodat Han de uilskuikens van een ring kon voorzien. Feike Hoogland assisteerde Willem en al snel bleek dat het een heel goed idee was geweest om te ringen want één van de twee jongen vloog al van het nest, maar gelukkig kon Ella dit uiltje terugvangen zodat Han de jonge uilskuikenmannen van een ring kon voorzien. Helaas lag er ook een dood jong in de schuur: mooi in de veren…ook een mannetjeskerkuil. Het is ons niet duidelijk wat de doodsoorzaak is geweest.

 
Kerkuil vol in de veren, foto Mirjam Roelfs 

Wij veronderstellen dat dit de laatste Kerkuilenjongen van 2020 zijn geweest om te ringen, maar de geschiedenis heeft ons geleerd dat we dit niet met zekerheid kunnen zeggen.

Verslag Han Bouman en Ella Roelfs Rijzebol

Fotografie Gerbrand Groen en Mirjam Roelfs

 Warning: No images in specified directory. Please check the directoy!

Debug: specified directory - https://natuurenmilieudevechtstreek.nl/images/stories/artikelfotos/series/herfst_kerkuilen_2020

 

 

 

Zoeken