Onlangs hebben we onze leden via een e-mailbericht gemeld dat iedereen die een vraag had over een bepaalde plant, dier of vogel, deze kon inzenden via mail met foto. Ondertussen hebben wij al meerdere reacties gekregen van onze leden. Omdat er heel veel bijzondere en leuke inzendingen bij zitten willen wij deze met u allen delen zodat u ook van deze fotovragen kunt meegenieten en zodoende uw kennis kunt bijspijkeren.

 

Waterranonkel
Waterranonkel is een mooie, snelgroeiende zuurstofplant welke veel zuurstof aan het water kan toevoegen.

 


Geelgors
De geelgors is een zangvogel, uit de familie der gorzen. Het is de meest voorkomende gors in Europa.

 

Ei houtduif
Het ei van een houtduif, gevonden in een stadstuin van Ommen. De vraat sporen aan de zijkant van het ei zijn meestal van een steenmarter of bunzing. Vraatsporen op de punt van het ei zijn meestal van een wezel of hermelijn. De randen zijn allemaal naar binnen gedrukt en niet scherp of hoekig wat zou kunnen duiden op een snavel van gaai of kraai. Omdat het ei is gevonden in een stadstuin zal dit dan ook vast en zeker het werk zijn geweest van een steenmarter. Een bunzing is meer buiten de bouw en op boerenerven en bossen actief.



Witte winterpostelein
Dit is Witte winterpostelein( Claytonia perfoliata). Het is vernoemd naar John Clayton, een Amerikaanse plantenkundige. De plant komt oorspronkelijk uit Noord Amerika en werd daar door de indianen gegeten. In het Duits heet dit plantje Tellerkraut.

 

Roze winterpostelein
Het is roze winterpostelein(Claytonia sibirica).
Roze winterpostelein is een klein groen kruid met roze bloemen. Desondanks de naam valt ze pas op als het géén winter is. In april, mei en juni staan de roze opvallende bloemen in bloei. De plant heet winterpostelein omdat deze eetbare plant niet in de zomer geoogst dient te worden. De zomerpostelein daarentegen moet wel in de zomer geoogst.

 

Aziatisch lieveheersbeestje
Antwoord 1: Gespietst Aziatisch lieveheersbeestje in een stadstuin in Ommen. De oorzaak is waarschijnlijk gewoon een ongelukje. Het vliegende heersbeestje is op ongelukkige wijze terechtgekomen op die naald en heeft zichzelf gespietst. Verkijk je namelijk niet op de snelheid waarmee insecten vliegen en de scherpte van zo'n naald of pin van prikkeldraad. Wanneer er dan sprake is van een plotselinge windvlaag of iets dergelijks waardoor zo'n insect hard tegen zo'n scherp voorwerp wordt geslagen dan zitten ze direct vastgeprikt.
Antwoord 2: Ook in de natuur gebeuren ongelukken. Maar het kan ook zomaar zijn dat gaaien dit hebben gegaan. Maar soms blijven er ook vragen, daarom is de natuur ook zo gaaf.
Vooral het spietsen van een prooi blijft soms lastig! Zo heb ik meerdere keren eikels (en ook een keer een bes van een meidoorn) gevonden die op het prikkeldraad waren gespietst.
Ik denk dat gaaien dat doen maar honderd procent zeker weet ik dat nog steeds niet.



Blinde zweegvlieg
Blinde zweefvlieg: De blinde bij is een zweefvlieg en is niet blind. De blinde bij heeft de naam te danken aan het feit dat de zweefvlieg zoveel lijkt op een honingbij en aan het feit dat de zweefvlieg blind lijkt door de haren op de ogen.



Lege pop wilgenhoutvlinder
Dit is een lege pop van een wilgenhoutvlinder.

 

Deze actie is gecordineerd door Ella Roelfs en Machteld Oudshoorn