Soms lopen wegen opeens anders dan gepland, maar dat kan dan tot onze grote verrassing naar prachtige waarnemingen leiden.

Gerbrand Groen zag een troep Sijsjes gemengd met maar liefst 19 Barmsijsjes op zaadjes knabbelend van boom naar boom vliegen. Barmsijsjes vormen grote groepen als ze 's winters uit Groot-Brittannië naar Europa trekken.
Uiteraard waren Machteld en ik onmiddellijk enthousiast en zijn nog dezelfde middag op onderzoek uitgegaan. Gelukkig waren ze er nog, al waren het er niet zoveel als de troep gesignaleerd door Gerbrand! Machteld kon gelukkig eentje vastleggen op de gevoelig plaat want Barmsijsjes en Sijsjes zijn kleine druktemakers: ze zitten nauwelijks stil.  


Barmsijsjes zijn bruin- grijzig gestreepte vinkjes. Omdat ze een rode kruin hebben lijkt het net alsof ze met hun  kop in de rode jam hebben gezeten.

Verder zagen we een Ooievaar, 20 Sijsjes, 1 Roodborsttapuit, een Goudvink man, 3 reeën en een konijn.
Wij hebben ook nog gezocht naar onze grote vriend de Klapekster maar helaas was deze niet thuis!
Henk Jan Bezemer wilde de Barmsijsjes ook graag spotten en is dus ook op onderzoek uitgegaan. Helaas geen Barmsijs meer te bekennen, want zoals u weet, hebben vogels vleugeltjes! Kortom: de vogels waren gevlogen! Maar tot zijn grote vreugde was de Klaspekster nu wel thuis!
En jawel: Henk Jan kon de kleine struikrover zelfs fotograferen! 


Klapeksters zien eruit als kleine Zorro’s vanwege het “maskertje” op hun kop.

De volgende dag zijn Machteld en ik naar De Sprengenberg gereden, om het één en ander te spotten.

We zagen daar o.a. prachtige Putters, Graspiepers, Roodborsttapuiten en een Havik. Maar de grote verrassing kwam aan het einde van de middag, onderweg naar huis:

Opeens zag ik in mijn rechterooghoek iets wat me onmiddellijk deed denken aan een Patrijs, dus ben ik de eerste de beste boerenerf opgereden. Machteld had de Patrijs ook in het vizier en maakte gelijk een paar foto’s, maar vanaf de boerenerf was de Patrijs te ver uit de buurt en half verstopt achter paaltjes. 
Toen heb ik de auto gekeerd, ben een stukje teruggereden en heb de auto opnieuw met de neus richting weiland met Patrijs gezet. Daarna heb ik mijn kans op een rustig moment wat betreft het verkeer afgewacht en ben gaan rijden op het moment dat er geen auto’s in beeld waren via mijn achteruitkijkspiegel. Ik wilde graag even naast de Patrijs stoppen! Hij zat vlakbij ( 4 meter ) en bleef mooi zitten.
Machteld had haar raam al geopend: helaas kon ik maar heel even stoppen naast de Patrijs omdat ik alweer auto’s zag via mijn achteruitkijkspiegel ( toegestane snelheid 60 km per uur weg, maar ja, dat doet niet iedereen.. )  Daarom moest Machteld alsnog heel snel een foto schieten via het geopende raam. Zij had dus maar één kansje! Toen moest  ik al weer rijden. Maar de foto is gelukt! 


Helaas heeft deze prachtige vogel sterk te lijden onder de intensivering van de landbouw en zijn er nauwelijks nog Patrijzen te vinden in Nederland. De ondertussen zeldzame Patrijs is nu alleen nog te vinden in landbouwgebieden met aangepast beheer. Omdat andere roofvogels en roofdieren ook moeten eten en daarbij ook wel een Patrijs lusten, zijn heggen en-of bloemrijke, veelkleurige akkerranden prachtige manieren om de vogel te helpen: dit soort akkerranden bieden voedsel en dekking tegen rovers.
Wij hopen dat we nog heel lang van deze soort kunnen genieten!

Fotografie Machteld Oudshoorn en Henk Jan Bezemer
Verslag Ella Roelfs Rijzebol