Donderdagmiddag 5 januari 2017, na het schoonmaken van alle vogelnestkastjes aan de Dieselweg in Junne, wilden Machteld en ik nog even zien of de Bosuil op het Laar er nog zat. Helaas was de Bosuil op dat moment niet aanwezig.

Omdat wij alle twee benieuwd waren naar de voortgang van de inrichting van de zuidelijke Vechtoever bij Ommen, wilden we nog even kijken bij Camping de Koeksebelt. De geplande nevengeul, welke grotendeels wordt aangelegd op het terrein van Camping de Koeksebelt, ziet er prachtig uit! Wij waren aangenaam verrast. Men is zelfs al begonnen met het bouwen van twee bruggen zodat het eiland “De Koeksebelt” straks bereikbaar blijft. 

Het geheel ziet er allemaal prachtig uit en dus werden we gedreven het terrein over te lopen tot aan de Vechtoever. Dat bleek een goed plan want al wandelend langs de oever was hij daar opeens: de Visotter. Voor mij de eerste waarneming van de Visotter in het wild en voor Machteld de tweede Visotterwaarneming sinds 40 jaar.

Een geweldige waarneming want het waarnemen van een Visotter in het wild is een unicum!  De kans om een Visotter te zien is zeer gering omdat Visotters een groot leefgebied hebben van vele strekkende kilometers. Het is een waarneming die absoluut niet te plannen is!

Zonder verrekijker had ik al ontdekt dat het deze keer geen Beverrat, noch een Muskusrat was die daar aan de rechteroever van de Vecht zwom. De sierlijke bewegingen, wow! Het koppie boven water en af en toe even onderduiken: het gestroomlijnde lijf, het gracieuze zwemmen: het was overduidelijk de Visotter. Machteld had “onze Otter” ondertussen in beeld met haar verrekijker en even later ik ook toen de Visotter ons nog meer kijktijd gaf door naar de overkant van de rivier te zwemmen! Af en toe even onderduiken om vervolgens met sierlijke bewegingen te verdwijnen achter de vegetatie. Het was toen al schemerig maar voor ons tweeën kon de dag niet meer stuk!

Machteld Oudshoorn en Ella Roelfs-Rijzebol

 

Redactie: Van deze waarneming heeft Ella geen foto's. Wel heeft ze onderstaande foto's gestuurd van visottersporen die ze recent met Machteld Oudshoorn elders aan de oever van  de Vecht heeft gevonden.

 

(foto's Ella Roelfs-Rijzebol)