De Raaf is een vroege broedvogel!  Daarom is het geen overbodige luxe nesten van de Raaf al in het vroege voorjaar in de gaten te houden.  Kenners  kunnen aan het gedrag van het ouderpaar zien of het broedvogels zijn of rondzwervende vogels, die nog  niet geslachtsrijp zijn.
De Raaf is honkvast . Hij gebruikt jaren achtereen hetzelfde nest en breidt het ook ieder jaar ietsje uit. De Raaf is monogaam en blijft zijn hele leven bij zijn partner. Hij kan tientallen jaren oud worden.
Bij  onze Vogelwerkgroep trekken leden, waaronder Gerbrand Groen, er regelmatig op uit om te kijken of er weer Raven broeden en of er  nog nieuwe nestlocaties zijn. Als er jongen zijn en deze  groot genoeg zijn om te ringen, komt  het vaste ringteam  in actie,  zodat de jongen geringd kunnen worden.
Gemakkelijk is het niet om het juiste tijdstip te bepalen, want de Raaf kiest een hoge boom in een afgelegen gebied. Daarbij plaatst hij het nest ook nog een keer zo hoog mogelijk in de toch al zo hoge boom. Even een kijkje nemen is er dus niet bij! Het is dus puur de observatietechniek van een kenner, waar het op aankomt.
Uiteraard is het noodzakelijk dat er een volleerd klimmer meegaat.  Wouter Thijs Nijhuis uit Ommen is zo iemand: hij kent  de klimtechniek als geen ander, omdat Wouter Thijs Nijhuis  een jonge ondernemer is, die zich vooral richt op groenverzorging. Hij houdt zich voornamelijk bezig met de aanleg en het onderhoud van tuinen, bestrating en boomverzorging. In de boomverzorging is het nogal eens nodig hoog boven de grond werkzaamheden te verrichten in de kroon van een boom. Wouter Thijs klimt dan ook als een aap naar boven. Hij heeft tevens de  perfecte klimuitrusting! 


Op donderdagavond 21 april 2016 is het zover: het Raventeam vertrekt richting Ravennesten in de omgeving van Ommen. Deze keer vergezelt  Evert Ruiter ons, want ook hij heeft een ravennest ontdekt.  We rijden eerst naar de ravennesten van Gerbrand: Helaas zijn deze jongen al gevlogen! Wij waren dus net te laat. Daarna rijden we naar het door Evert ontdekte nest in de omgeving van Vilsteren: hier zijn we op tijd, de 3 jonge Raven zijn al zo groot dat het maar even meer zal duren dat ook  zij het nest verlaten.


Maandagavond 25 april 2016 rijden we naar een locatie in de omgeving van Haarle. Hier wacht Boswachter Andre Knobben van Natuurmonumenten op ons.  Ook hier kan Han Bouman 3 gezonde jonge Raven ringen, die bijna zover zijn het nest te verlaten.  De raven worden geringd met 2 ringen. Aan de linker poot de metalen ring van het Vogeltrekstation en aan de rechterpoot een oranje kleurring met zwarte inscriptie (1 letter met 2 cijfers). Deze kleurring dient om de vogel in het veld beter herkenbaar te maken. Dus ziet u een raaf met kleurring, probeer deze  dan af te lezen en geef de gegevens (ringnummer, datum en plaats) door aan het vogeltrekstation (www.vogeltrekstation.nl) of meld het aan de vogelwerkgroep van onze vereniging (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). U ontvangt daarna zelf ook  de gegevens van de waargenomen raaf.
De volgende dag sneeuwt het in Ommen en omgeving! Zoals ik al schreef aan het begin van dit verslagje: De Raaf is een vroege broedvogel!

Verslag: Han Bouman en Ella Roelfs.
Fotografie: Ella Roelfs.