Natuur en Milieu De Vechtstreek

Al meer dan 50 jaar hart voor natuur !

Een aantal leden van de vogelwerkgroep zijn het laatste weekend van oktober naar Diepholz geweest voor een kraanvogel expeditie. Jan Vrijlink heeft het voorbereidende werk gedaan en ons getrakteerd op een werkelijk schitterende dag. Het weer was geweldig, het sfeervolle gebied waar hij ons naar toe navigeerde zat vol kraanvogels. We hebben enkele duizenden kunnen tellen. De ruim twee uur durende tocht er naar toe was gezellig en daardoor zo voorbij. De aanwezigen gaven blijk van een aanstekelijk enthousiasme waardoor de hele dag uitmondde in een waar feest. Als je vaker het veld intrekt weet je, dat geluk een beslissende factor is. Zit het weer mee? Zijn er op dat moment ook vogels? Zitten ze op een plek waar je ze ook (goed) kunt zien? Mijn ervaring is, dat je soms uren moet wachten en dan kan het zo zijn, dat er niets is waar je warm van wordt behalve de meegebrachte koffie.  Zo werd de excursie het jaar tevoren bezocht door slechts twee mensen, mede omdat het weer toen ijselijk koud en guur was met een venijnige wind. Factoren waar je tevoren geen rekening mee kunt houden. Niets van dat al dit jaar.

Omdat beelden meer zeggen dan woorden geven enkele foto’s, gemaakt door Betty, Ella, Jan en Henk-Jan een goed beeld van wat er zoal te zien was. 

De kijkers werden uit de auto gehaald, want de kraanvogels bleven wel op een veilige afstand.

   

Het gebied is een (hoog)veen vol vennetjes  

We zagen niet alleen zwermen kraanvogels maar ook duizenden ganzen  

Er was enige discussie of dit nu wilde zwanen of kleine zwanen waren: moeilijk te zien van deze afstand.  

Met een grote telelens lijken de vogels ineens heel dichtbij.  

Een favoriete plek was een (half) gemaaid maisveld waar voldoende eten te krijgen was.   

 

 

Onze reisleider Jan Vrijlink in aktie: hij hield niet alleen de vogels in de gaten maar ons ook.    

 

 

Denk niet, dat we er alleen waren. Zoals te zien schoven we aan bij een hele rij auto’s met veel Nederlanders en zowaar ook Duitsers.  

Met het vertrek kregen we nog een hele sfeervolle zonsondergang te zien. Ondanks het dirigeerwerk wilden de kraanvogels niet even voor de zon langs vliegen: de enige teleurstelling die dag…

Zoeken