Natuur en Milieu De Vechtstreek

Al meer dan 50 jaar hart voor natuur !

Maandag, 19 januari, 2015.

De Huismus staat in de hele gemeente Ommen op nummer 1 van de meest gespotte vogels tijdens de Nationale Tuinvogeltelling 2015, die afgelopen weekend plaatsvond. De plaatsen 2 en 3 worden ingenomen door Koolmees en Merel. 
Het was zaterdag een prachtige dag om vogels te tellen. Zondag was het weer totaal anders: een beetje grijs, hier en daar mist, lichte regen of natte sneeuw. Maar dat is voor vogels geen bezwaar. Bij dit type weer komen vogels die hun voedsel zoeken op de grond, zoals vinken en lijsters, meer naar de tuinen, omdat daar meer voer voorhanden is. 

De top 10 van de gemeente Ommen is:  

1. Huismus
2. Koolmees
3. Merel
4. Pimpelmees
5. Vink
6. Groenling
7. Roodborst
8. Houtduif       
9. Turkse tortel
10. Ringmus 

Bijzondere soorten werden in de gemeente Ommen dit jaar niet waargenomen tijdens het weekend van de Nationale Tuinvogeltelling.

huismus2015
Huismus (foto Johan Poffers)

De top 3 van de landelijke Tuinvogeltelling bestaat uit dezelfde soorten als die uit de gemeente Ommen. De Spreeuw eindigt hierin op het nippertje op de10 de plaats. De afgelopen jaren zien we het aantal getelde spreeuwen tijdens de Nationale Tuinvogeltelling afnemen. Dat beeld komt overeen met ander onderzoek, waaruit blijkt dat het aantal spreeuwen de afgelopen 30 jaar met 60% is afgenomen.Door het zachte winterweer zijn er landelijk een recordaantal tjiftjaffen gezien. De Tjiftjaf zakt bij kouder weer af naar het zuiden van Europa, maar uit de telling blijkt dat een groot deel dit jaar de winter in de Nederlandse tuinen doorbrengt. Bijzondere waarnemingen in tuinen waren dit jaar een Siberische braamsluiper, een Langstaartroodmus en een Oosterse tortel. Er deden in totaal meer dan 52.800 tellers mee aan de Nationale Tuinvogeltelling, die georganiseerd werd door Vogelbescherming en Sovon- Vogelonderzoek. 
De landelijke uitslag kun je zien op https://www.tuinvogeltelling.nl/resultaten/resultaten-2015

‚Äč

Zoeken