Het prachtige natuurgebied ten westen van Ommen, de Ommermars, is donderdag 25 april 2024 verrijkt met een huiszwaluwentil, geschonken door de Vereniging Natuur en Milieu de Vechtstreek. De zwaluwentil is een aanwinst voor het gebied omdat zwaluwen het steeds moeilijker hebben met het vinden van een geschikte plek voor het maken van een nest. Zwaluwen bouwen een nest van aarde en klei. Deze grondsoorten vermengen de zwaluwen met speeksel. Ze vliegen heen en weer met een snavel vol klei en maken dan een halve bol tegen, bijvoorbeeld, een muur. Belangrijk bij het plaatsen van een zwaluwentil is de locatie. Modder voor nestmateriaal moet dichtbij zijn, bij voorkeur binnen 200 meter, omdat de klei welke de kleine zwaluw verplaatst zwaar is. De modder moet daarbij het liefst leemhoudend en nat zijn. De Ommermars is dus een fantastische locatie want leemhoudende klei uit de rivier De Vecht, ligt vlakbij! (De geplaatste zwaluwentil heeft weliswaar voorgevormde nesten maar de zwaluwen zullen deze vaak iets aanpassen en/of nesten erbij bouwen.)

Zwaluwentil 2024 009

Bij het plaatsen van de zwaluwentil waren Gerbrand Groen en Willem Havinga aanwezig. Beide heren zijn vrijwilliger bij Vogelwerkgroep Natuur en Milieu de Vechtstreek. Het vervoer en het plaatsen werd uitgevoerd door Dunnewind Groep uit Ommen, waarbij de machinist van de kraan zeer nauwkeurig en secuur te werk ging zodat de paal exact op de juiste plek terecht kwam. Gerbrand Groen kreeg de eer, als een soort “van opening van de paal”, de laatste schroeven aan te brengen.

Zwaluwentil 2024 011

In maart waren reeds scholeksterplateaus geplaatst door een aantal vrijwilligers van de vogelwerkgroep Vereniging Natuur en Milieu de Vechtstreek op de Ommermars. Scholeksters staan heel erg onder druk. Ze zoeken het vaker hogerop door op platte daken i.p.v. tuunwallen te nestelen maar plateaus blijken veiliger. Met behulp van deze scholeksterplateaus hopen de vrijwilligers van Vogelwerkgroep Natuur en Milieu het broedsucces van de scholekster te verhogen. Cees en Hans Sybesma en Gerbrand Groen en kleinzoon Tom van 10 jaar hebben er veel aandacht aan besteed.

Zwaluwentil 2024 015

Tom mocht de schelpen verdelen over de plateaus. Nu maar hopen dat het broeden van de scholeksters en de zwaluwen op deze locatie een succes wordt.

Verslag en fotografie Ella Roelfs-Rijzebol / Foto Tom door Gerbrand Groen