Ook dit jaar deed Vogelwerkgroep Natuur en Milieu de Vechtstreek weer mee aan dit evenement. Lammetjesdag is vooral bedoeld voor kinderen. Zij kunnen de lammetjes van dichtbij zien, aaien en eventueel knuffelen onder het toeziend oog van de aanwezige herders. Kinderen (en hun ouders) kunnen bij de kraam van de Vogelwerkgroep naar hartenlust uilenballen pluizen. Dat betekent dat ze de braakballen voorzichtig moeten openen met hun vingers of met een pincet zodat ze de botjes die erin zitten eruit kunnen halen. Alle botjes zijn verschillend en de meeste kinderen zijn dan ook heel geconcentreerd bezig. De braakballen zijn bijna reukloos. Poep zit aan elkaar geklit, terwijl braakballen vrij gemakkelijk los te peuteren zijn.

IMG 4516

Uiteraard mochten de kinderen ook weer een vogelquiz invullen. De gelukkige kan een vogelhuisje winnen. Er waren zoveel kinderen die probeerden de quiz goed in te vullen zodat de A4tjes al ruim voor sluitingstijd op waren. Gelukkig hadden we nog lege A4tjes waar ze een beetje meer moeite moesten doen omdat ze de ontbrekende cijfers ook nog moesten invullen!
a

De kinderen die zelf een schaapje wilden maken in de overdekte schuur hadden minder geluk. Ook hier waren de materialen ruim voor sluitingstijd op! Gelukkig waren deze kinderen (zie onderstaande foto) op tijd en konden zij onder het toeziend oog van Gerard van Beesten een schaapje in elkaar timmeren!

IMG 4518

Gerard van Beesten had weer een mooie plaats voor onze kraam uitgezocht. Samen met Gerbrand Groen, Jolanda en William Roke was de kraam in no-time opgebouwd. Helaas was het een gure, regenachtige dag dus moesten we de kraag van onze jas omhoog zetten tegen de kou!

Jolanda en William

Natuurlijk kwam Herma Kotterink ook nog even een kijkje nemen op het terrein. Hier in gesprek met Gerard.

Herma en Gerard

Vanaf 9.30 uur was Jan Voortman aanwezig bij onze kraam. Jan Voortman heeft hokjes met koolmeesliften in elkaar geknutseld! Deze liftjes gingen als broodjes over de toonbank nadat Jan ze het filmpje waarbij een koolmees het liftje omhoog trekt, had laten zien. Jan werd hierbij zelfs gevraagd om de door hem ontworpen mezenliftjes te signeren wat hij maar al te graag deed! Een echte VIP!


IMG 4523

Om 16uur was het lammetjesfeest afgelopen en mochten Machteld Oudshoorn, Mieke Bouman, Gerbrand Groen en ik de kraam afbreken. Van de organisatie had ik ondertussen vernomen dat er 1820 geklokte bezoekers waren geweest die dag. Het zouden dus zomaar 1850 geweest kunnen zijn terwijl het weer echt niet meezat. Een groot succes dus.

Harm Kat Ella Roelfs Mieke Bouman Machteld Oudshoorn

Wij laten als vogelwerkgroep altijd een aantal opgezette vogels zien soms ook met een zoogdier ertussen. De bedoeling is dat de kinderen, samen met hun ouders, de vogels herkennen of juist leren kennen. Een onverwachte opmerking kregen we van een jongetje die zijn ouders vertelde: “deze dieren hebben ze eerst doodgemaakt en toen opgezet” waarop Machteld gelijk ingreep en het jongetje leerde dat wij echt geen vogels, noch zoogdieren doodmaken maar dat ze dood zijn gevonden en daarna opgezet!


Verslag: Ella Roelfs-Rijzebol
Fotografie: Machteld Oudshoorn, Gerard van Beesten en Ella Roelfs-Rijzebol