Bosuilennestkasten activiteiten en hoornaarnest

Zaterdag 4 maart 2023 gingen Gerbrand Groen, Hans, Cees en Yoeri Sybesma samen bosuilenkasten verplaatsen en terughangen. Sommige kasten waren van de boom gevallen, andere waren toe aan vernieuwing en er was zelfs een kast die aan en boom hing welke een kopje kleiner was gemaakt. Daardoor lieten de bosuilen de kast links liggen, want wie wil er nou een nest in een onthoofde boom?
De heren kwamen zodoende ook op Landgoed Eerde bij Caroline Wynaendts-Andre de la Porte. Hier was de bosuilenkast van de boom gevallen. Aangezien deze kast al 10 jaar op dezelfde plek hing en aangezien er nog nooit een bosuil gebruik had gemaakt van deze locatie, besloot Gerbrand de kast te verhangen in de buurt van de vijver. Een schitterende locatie waar veel bosuilen jaloers op kunnen zijn: dus bosuilen, wees gewaarschuwd want wie het eerst komt...........

bosuilen en hoornaars 001
Foto van de heren bij de boom: genomen door Caroline Wynaendts-Andre de la Porte

In totaal hebben de heren deze dag 8 bosuilennestkasten verhangen of opgehangen. In het Laarbos vonden ze een kast met een groot nest van de hoornaar. Het nest puilde uit het vlieggat. Omdat de koningin weg was, want net als andere soorten wespen is een hoornaar kolonie of nest éénjarig, kon Gerbrand het nest in z’n geheel verwijderen. Een hoornaar nest wordt van fijngekauwd hout gemaakt. De cellen liggen in lagen onder elkaar met de opening naar beneden.


Foto's hoornaarnest genomen door Gerbrand Groen

Gerbrand maakte voor ons nog een paar prachtige foto ’s zodat wij kunnen meegenieten van deze kunstwerken.

Verslag Ella Roelfs-Rijzebol

bosuilen en hoornaars 005