Veel Buizerds hebben jongen in de maand mei. Reeds vele jaren klimt de zeer ervaren Wim Koldewee (Nestor en vrijwilliger Vogelwerkgroep Natuur en Milieu) van de ene hoge boom in de andere om jonge roofvogels uit het nest te halen zodat ze geringd kunnen worden door Han Bouman. Ook in 2016 kwam Wim diverse keren in actie.

 

Hier ziet u Wim Koldewee in vol klim-ornaat (foto 1).  

Maar uiteraard is ook Wim af en toe verhinderd naar de top te klimmen. Daarom schakelen de mensen rondom het ring gebeuren met enige regelmaat de hulp in van beginners of mensen met ervaring. De zeer ervaren Wouter Thijs Nijhuis is sinds een aantal jaren vaste klimmer bij het ringen van Raven. Dit hebt u reeds kunnen lezen in Meander 2016-2.

Op donderdagavond 26 mei 2016 zou Han Bouman weer Buizerds ringen. Hans en Kees Sybesma, (broers)  alle twee vrijwilliger bij Vogelwerkgroep Natuur en Milieu de Vechtstreek, kwamen ze tot de conclusie dat de jonge Buizerds omstreeks 26 mei oud genoeg waren om te ringen. Youri Sybesma had tot die tijd nog geen ervaring opgedaan als klimmer bij Roofvogels, maar wil dit in de toekomst wel graag leren. Hij trachtte het nest te bereiken maar aangezien het  een hele lastige boom was en het klimmen voor Youri dus een primeur, heeft hij moeten opgeven.
Youri kon net over de rand van het nest kijken en kreeg dus absoluut geen vat op de jonge Buizerds. Zodra Youri op ooghoogte met de Buizerdjongen was liet een stoere Buizerd jong duidelijk merken dat hij geen bezoek verwachtte.  

 

Omdat het welzijn van klimmer en de vogels belangrijker is dan het ringen op zich werd het gebeuren een dag uitgesteld en kregen we hulp van klimmer Rik van den Berg.

Rik van den Berg houd zich in het dagelijks leven o.a. bezig met boomverzorging.  

 

Rik bereikte het nest en kwam er boven uit zodat hij de 3 jongen keurig één voor één in het speciale vervoerszakje kon doen. Daarna liet hij deze voorzichtig met het klimtouw naar beneden zakken, waar de Buizerds door Hans Sybesma werden opgevangen. Nu was het de beurt aan Han Bouman om de vogels te ringen.   

 

Als  Han een vogel ringt dan meldt hij dat aan het Vogeltrekstation. Zij slaan de gegevens van die vogel (ringnummer, vogelsoort, ringdatum, ringplaats etc.) centraal op. Als een geringde vogel wordt teruggemeld bij de ringcentrale dan slaan zij ook die gegevens op. Ook brengen ze de ringer, Han in dit geval, van de vogel op de hoogte dat "zijn" vogel is teruggemeld. De ringer licht degene die het nest “onder zijn hoede heeft” en de Vogelwerkgroep dan weer in.

Belangrijk: Mocht u een dode vogel vinden, kijk dan of de vogel is geringd. Noteer het ringnummer, de vindplaats en de datum waarop u de vogel hebt gevonden.  Wij verzoeken u vriendelijk de moeite te nemen om  ringnummers te vermelden via een meldformulier van het vogeltrekstation: www.griel.nl  of neemt u contact op met Han Bouman! Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch  0523 251520. Het maakt dus niet uit als u niet weet om welke vogelsoort het gaat, dat is immers al bekend.
Let op: Stuurt GEEN dode vogels op! Verwijder eventueel de ring en stuur deze op of noteer-fotografeer het nummer. Vermeld ook altijd het ringnummer in de brief of op het formulier! Ringen verdwijnen namelijk regelmatig uit de envelop.

 

U levert hierbij belangrijke informatie!    

 

Stoere Buizerd uit het nest!

Verslag Han Bouman en Ella Roelfs Rijzebol       

Fotografie Annemiek van Baren foto 1

Ella Roelfs Rijzebol ( de andere foto’s )