Natuur en Milieu De Vechtstreek

Al meer dan 50 jaar hart voor natuur !

Natuurmonumenten is verheugd over het recente besluit van de gemeente Ommen om het plan voor verkoop van 530 hectare gemeentelijk bosgebied niet door te zetten. Om ook de verdere toekomst van het bos te waarborgen, wil de natuurorganisatie de gemeente graag vanuit haar deskundigheid adviseren over het optimaliseren van het beheer.   


Vorige week donderdag zette de gemeenteraad van Ommen een streep door de plannen om 530 ha gemeentelijk bos en natuur te verkopen. Natuurmonumenten, dat zich grote zorgen maakte over die plannen, is verheugd over dit besluit. Maar de bezorgdheid is nog niet weg, want de toekomst van het gemeentelijk bos op de lange termijn is daarmee nog niet veiliggesteld.
Ervaring benuttenNatuurmonumenten wil zich graag inzetten om de toekomst van het natuurgebied te waarborgen. De organisatie hoopt dat te kunnen doen door vanuit haar deskundigheid en praktijkervaring te adviseren over de optimaliseren van het beheer. Beheerder Marike van der Paauw ziet kansen: ‘Zowel op het gebied van de ecologie als op het gebied van kostenefficiëntie hebben we ruime ervaring met bos- en natuurbeheer. Daarmee zouden we de gemeente graag willen helpen. En wat ons betreft sluiten ook burgers en lokale verenigingen zich hierbij aan.’
KapitaalVan der Paauw benadrukt dat Natuurmonumenten niet de wens heeft zelf het beheer van het bosgebied op zich te nemen. Ook verwerving van de grond behoort niet tot de ambities.‘De karakteristieke natuur rond Ommen vormt het kapitaal van de streek, daar is iedereen van overtuigd,’ zegt de beheerder. ‘Er komen hier niet voor niets elk jaar zoveel toeristen. Het zou fantastisch zijn als we dit mooie gebied ook met z’n allen kunnen behouden door de koppen bij elkaar te steken.’
Uitverkoop van natuurElders in Nederland gaan de plannen voor de verkoop van natuurgebieden wel door. Staatsbosbeheer heeft onlangs de eerste hectares natuur te koop gezet, in de buurt van Daarle. Dat is het begin van een grote verkoopactie die de schatkist 100 miljoen moet opleveren. Natuurmonumenten maakt zich grote zorgen over deze uitverkoop en organiseert op 18 april een actieberaad in Dorpshuis ’n Kadiek in Daarle. Daarbij zullen onder meer Natuurmonumenten-directeur Marc van den Tweel en Jaap Dirkmaat van Das & Boom aanwezig zijn.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:Chris Bernasco, telefoon (038) 3448031 / 06 - 51 23 54 54

Zoeken