Natuur en Milieu De Vechtstreek

Al meer dan 50 jaar hart voor natuur !

Maandagavond 1 april 2019, ontdekken Machteld Oudshoorn, Klaasje Koopman en ik, tijdens de jaarlijkse reeën telling op Landgoed Eerde, een prachtige gevlamde nachtvlinder op een raamkozijn van de woning van Machteld. De schoonheid en grootte van de vlinder is zeer indrukwekkend. We nemen uiteraard foto’s om het diertje op een later tijdstip te determineren.
Machteld ontdekt in één van onze Nachtvlinderboeken dat het hier om een zeldzame, bedreigde nachtvlindersoort gaat.
Machteld stuurt snel een foto door naar Evert Ruiter, ecoloog en deskundige op dit gebied. Evert is aangenaam verrast met de vondst omdat deze vlinder de allereerste vondst is in Ommen en omstreken. Nog dezelfde dag hoort Machteld hetzelfde van Ruben Vermeer, ecoloog bij Natuurmonumenten op Landgoed Eerde. Zowel Evert als Ruben zijn zeer geïnteresseerd in de vondst. Mensen die zich bezighouden met het monitoren van nachtvlinders waren reeds bezig geweest met het zoeken van de soort in de omgeving van Ommen, maar tot nu toe steeds zonder resultaat. Hier is een einde aangekomen sinds deze prachtige Berkenspinner is geland op het raamkozijn van Machteld Oudshoorn op Landgoed Eerde.


Berkenspinner
Van deze familie, die ongeveer wereldwijd uit 60 soorten bestaat, komt slechts één soort in Nederland en België voor namelijk deze gevlamde vlinder (Endrimis versicolora) De familie van deze soort is het meest verwant aan de nachtpauwogen ( Saturniidae). De vlinders zijn vrij groot en hebben een fors gebouwd lichaam waarbij de vrouwtjes groter zijn dan de mannetjes.

 

Verslag Ella Roelfs-Rijzebol. Fotografie Machteld Oudshoorn en Ella Roelfs-Rijzebol

 

Zoeken