Natuur en Milieu De Vechtstreek

Al meer dan 50 jaar hart voor natuur !

Veel mensen zijn zich niet bewust zijn van hun gedrag: ze onderschatten de hoeveelheid voedsel die ze jaarlijks weggooien en overschatten de mate waarin ze er dagelijks rekening mee houden. Uit onderzoek blijkt dat eenpersoonshuishoudens en jongeren het meeste verspillen.

In Nederland gooien we thuis gemiddeld 47 kg eten per persoon per jaar weg. Dat zijn geen schillen en botten, maar eetbaar voedsel. 5 kg zit zelfs nog onaangeraakt in de verpakking of schil wanneer het wordt weggegooid. In totaal gaat het om 14% van het voedsel dat we kopen. Dat staat gelijk aan € 2,5 miljard aan eetbaar voedsel. Producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten gooien nog eens voor €2 miljard aan voedsel weg.

foto: Duurzaamnieuws.nl

In 2013 heeft de Wageningen Universiteit (WUR) onderzoek gedaan naar de gevolgen van voedselverspilling voor de Europese economie. Hieruit bleek dat wanneer huishoudens 50% minder voedsel zouden verspillen, elke Europeaan €153 per jaar zou besparen (Rutten et al., 2013). Het totaal aan landbouwgrond dat nodig is voor het verbouwen van voedsel zou afnemen met maar liefst 28.940 km2: een gebied ter grootte van België!

Wees bewust van je koop-, kook- en bewaargedrag. Neem maatregelen om zo min mogelijk te verspillen. Op die manier kun je wel € 150 per jaar besparen en ben je milieubewust bezig!

Tips om minder te verspillen zie: http://www.natuurenmilieu.nl/themas/voedsel/explainer-voedselverspilling/

Zoeken