De “harde kern” natuurliefhebbers, zo’n 25 personen, was ook vrijdagavond 8 februari weer naar het NatuurInformatieCentrum gekomen om te horen wat boswachter bij Natuurmonumenten Daan Vreugdenhil te vertellen had over Landgoed Eerde. Het thema was: Sporen uit het verleden, schatten van het heden. Dat het landgoed een eeuwenoude geschiedenis heeft wisten de aanwezigen wel, maar Daan bracht het nog een keer in onze herinnering. Zo’n 800 jaar geleden was Huize Eerde een versterkte boerderij. In de loop der eeuwen, bestuurd door ondermeer roofridders en baronnen, is het uitgegroeid tot wat het nu is: een internationale school op een uniek landgoed. Sinds 1982 is het landgoed eigendom van Natuurmonumenten, dat plannen gemaakt heeft voor het beheer en herstel van het landgoed tot 2020. Die plannen behelzen cultuurhistorie, natuur/ecologie/water, recreatie en vitale landbouw.

Vanwege de verschillende habitats op het landgoed, heideveldjes, bossen, water, akkertjes en houtwallen, is Eerde een el dorado voor heel veel soorten.  En, zoals een boswachter betaamd weet Daan veel van alle soorten vogels, vlinders, libellen en zoogdieren op Eerde. De inventarisatie van deze dieren kwam dan ook uitgebreid aan bod tijdens de lezing. Zo wist hij dat er in 2012 maar liefst 74! verschillende soorten vogels op het landgoed hadden gebroed, variërend van (vuur)goedhaantjes tot bosuilen. Daaronder 12 soorten die op de Rode Lijst staan. Met vleermuizen en spechten gaat het ook goed doordat er meer dode bomen mogen blijven staan tegenwoordig. Zelfs de middelste bonte specht is terug. Dat het met de dassen relatief goed gaat in het hele Vechtdal is al langer bekend.

Hij was blij dat de Regge haar natuurlijke loop terugkrijgt. Dat zal voor de natuur alleen pluspunten opleveren. Natuurliefhebbers die regelmatig op Eerde komen, zullen na de lezing zeker met andere ogen naar het landgoed kijken.

(Dook van Gils)