Op zaterdag 6 mei jl. ging een vijftal natuurliefhebbers onder leiding van Arend Spijker op pad voor een unieke zwerftocht van ongeveer 20 kilometer door het mooie Vechtdal. Knapzak ging mee met daarin enkele boterhammen en drinken voor onderweg. Het weer werkte gelukkig ook mee: waren er een dag eerder op bevrijdingsdag hevige (onweers-)buien, het was een dag later stralend weer zonder ook maar een spatje regen.
Als oud-boswachter kon Arend prachtig vertellen over dit unieke stukje Vechtdal: het Junner en Arriër Koeland. Na vertrek vanaf de Kinderboerderij in het Laar, kregen we dan ook al snel de eerste ijsvogel in beeld. Zo’n prachtig vogeltje met mooie felle kleuren. Onderweg liet de koekoek regelmatig van zich horen. Ook hoorden we het mooie gezang van de veldleeuwerik. We leerden van Arend daarnaast alles over de knolboterbloem, het veelkleurig vergeet mij nietje, de lisdodde, de waterviolier (deze lijkt veel op de pinksterbloem) en de steenanjer (ook wel Vechtdalanjer genaamd).

lange zwerftocht 2023 nest eitjes spin

Een nest met eitjes van een spin

 lange zwerftocht 2023 mierenhopen

Mierenhopen op het Junner Koeland


Arend wist ons ook van alles te vertellen over spinnen (die toevallig ook net uit een eitje kwamen), de gele mier en de galwesp. Over reeën vertelde hij dat er rond mei/juni veel éénjarigen verongelukken, doordat de moederree (geit) de ‘handen’ vol heeft aan het nieuw geboren reekalf. Allemaal mooie weetjes om te onthouden.
Nog meer weetjes: de gagel die in het Koeland veelvuldig groeit, is tegen luizen en vlooien. Fijn om te weten! Onderweg kwamen we regelmatig uitwerpselen tegen van voor ons meest onbekende dieren. Van een koe en een paard is dat niet moeilijk, maar wat te denken van een vos of een steenmarter? De uitwerpselen van een vos zijn echte wit/grijze keutels van ongeveer 3 cm die samen één drol vormen en hebben een gedraaid puntje aan één kant van de drol. Die van de steenmarter zijn ongeveer 10 cm. lang en in een punt uitlopend. Ze kunnen verschillend van kleur zijn en bestaan uit pitten en zaadjes.
Arend liet ons onderweg ook kalmoes proeven. Deze plant heeft veel weg van de gele lis. Wat ook rauw eetbaar is, zijn de bladeren van de paardenbloem. Je kunt ze verwerken in een salade, maar je kunt er ook thee van maken. Dat laatste hadden Machteld Oudshoorn en Ella Roelfs niet gedaan, maar zij trakteerden ons halverwege wel op koffie met iets lekkers. Wat een verrassing!
We zijn deze dag heel wat wijzer geworden! Het was een bijzonder mooie dag, mede dankzij de voortreffelijke gids en oud-boswachter, Arend Spijker.

lange zwerftocht 2023 vechtdalanjer

De zeldzame Vechtdalanjer (steenanjer)

lange zwerftocht 2023 waterviolier

De waterviolier

Gerrit de Lange (tekst en foto's in het artikel)

Hieronder de fotoserie van Ella Roelfs-Rijzebol en Machteld Oudshoorn