Opvallend was dat we in 2022 minder kerkuilen konden ringen als het jaar ervoor. Dat was niet alleen zo in onze regio maar in het hele land. We lazen steeds meer berichten over een tegenvallende muizenstand en daardoor een tegenvallend broedseizoen van muizen-etende vogels.

Daarbij is de kerkuil een echte muizenspecialist en minder goed in staat om over te stappen op andere prooien. Veel kerkuilen nestkasten bleven leeg: de verantwoordelijke mensen die deze kasten controleerden waren verbaasd over het feit dat er zoveel nestkasten leeg waren welke normaal jaarlijks bezet zijn. Nu maar hopen dat de kerkuilen de kasten in 2023 weer terugvinden en dat we in 2023 weer heel veel kerkuilen kunnen ringen en bewonderen.

Han Bouman kon in 2022 vijftien jonge torenvalken ringen. Leuk om te weten is dat vrouwelijke volwassen torenvalken gemiddeld 63 gram zwaarder zijn dan volwassen mannetjes. Ook is bekend dat een torenvalk 18 jaar zou kunnen worden en dat sommige torenvalken tijdens de wintermaanden vanuit Nederland naar Marokko vliegen. Verreweg de meeste torenvalken worden trouwens geringd als nestjong.

Wat betreft de ooievaar: er werd in 2022 maar 1 ooievaar geringd door Han. Gerbrand Groen was samen met Han op pad om een paar nestpalen te bezoeken met behulp van een hoogwerker, maar alle ooievaars waren de heren te slim af en allen kozen ze het ‘hazenpad'. Omdat Gerbrand toch ECHT wel een ooievaar wilde ringen heeft hij toch nog een exemplaar kunnen vangen en dat door pure wilskracht. Ik denk dat hij het achtergebleven ooievaartje ernstig heeft toegesproken het nest niet voortijdig te verlaten!

Ondanks het feit dat steenuilen ook andere voedselbronnen benutten behalve muizen, hadden ook zij veel minder broedsels als het jaar ervoor in onze regio. Een muisje minder, daardoor zal de steenuil niet verhongeren. Maar toch hadden wij het fijn gevonden als er meer steenuilenkuikens waren uitgebroed. Volgend jaar vast en zeker beter: we gaan ervoor.

Aantal geringde Kerkuilen in 2022: 42.
Aantal geringde Torenvalken in 2022: 15
Aantal geringde Ooievaars in 2022: 1
Aantal geringde Steenuilen in 2022: 23.


Foto: Gian en Leana Roelfs met twee jongen kerkuilen.

Verslag Han Bouman en Ella Roelfs-Rijzebol
Fotografie: Ella Roelfs-Rijzebol