Om hun natuurkennis bij te spijkeren deden er 22 enthousiaste leden van N&M de Vechtstreek mee aan de Natuurcursus gegeven in het najaar van 2021. De theorielessen werden verzorgd door Hein Kuijper, Arend Spijker, Evert Ruiter en Joop Verburg. Alle lessen waren fantastisch voorbereid: duidelijke, beeldende verhalen en veel interactie met de cursisten was het gevolg. Gelukkig konden de lessen allemaal doorgaan ondanks de Corona: Machteld en ik waren wel verplicht vóór alle lessen de Corona QR codes te controleren.

0010 De cursisten luisteren aandachtig
Zaal bij de Kern

De afsluitende natuurexcursie vond plaats op zaterdag 6 november onder leiding van Hein Kuijper en Arend Spijker. Het was een frisse dag maar Arend had een mooie wandeling bedacht door het prachtige Junner Koeland, een uniek natuurgebied van zo'n 100 hectare in het prachtige Vechtdal. Arend probeerde in de door Arend reeds “voorgelopen” route, alle sporen en bijzonderheden terug te vinden zodat hij deze kon tonen aan de cursisten. Ondertussen speurde ook Machteld her en der naar iets “leuks en leerzaams”. Zij had weldra een poepje van een marter gevonden en pootafdruk van een ree.

Uiteraard had Arend eerst toestemming gevraagd aan de terreinbeheerder of hij de cursisten mee mocht nemen buiten de looppaden. Gelukkig kreeg hij toestemming en zodoende konden Hein en Arend veel bijzonderheden tonen, waardoor de excursie nog interessanter werd. We vonden ook een prachtige heksenkring van gevlekte roestzwammen.

0020 Heksenkring van Gevlekte roestzwammen
Heksenkring Gevlekte roestzwammen



0022 Heksenkring
“Heksenkring” van mensen

Ondertussen hadden Hein en Arend een menselijke vorm van een heksenkring om zich heen verzameld.

Het Junner Koeland kent een grote rijkdom aan planten en bloemen. Zelfs in november konden de cursisten nog genieten van de steenanjer, het gewone vleugeltjesbloemetje en vele andere soorten. 

Arend attendeerde de cursisten ook op de vele vraatsporen in de schors van een Grove Den. Er zijn in Nederland al snel honderden kevers en insecten die vraatsporen achterlaten in het hout. Tot haar en onze grote verrassing vond Dinie Altena in een gaatje van zo'n vraatspoor een maiskorrel die er echt niet vanzelf was “ingevlogen”. De maiskorrel was er zeer waarschijnlijk ingestopt door een vogel.

Naast de sporen en platen vertelde Hein over de geschiedenis van het gebied: over de riviermeanders, de rivierduinen en de jeneverbesstruiken.

Toen we bijna terug waren bij het begin en tevens eindpunt van deze excursie wilde Arend nog snel een aantal latrines van de Dassen laten zien. Helaas liep dit een beetje uit de hand want het werd steeds donkerder en de latrines bleken spoorloos………….. toen de meeste cursisten al waren gevlogen vonden we uiteindelijk toch nog de latrines welke eerder die week door Arend waren gevonden…….. Gelukkig was er nog een handvol diehards die de wc van de Das konden aanschouwen.

Tekst Ella Roelfs-Rijzebol
Fotografie Ella Roelfs-Rijzebol en Machteld Oudshoorn