Op 15 april 2021 hebben we een nest met maar liefst vijf raafjes geringd. Ik schrijf raafjes maar ik kan jullie verzekeren dat het al hele grote jongens waren toen Wouter Thijs Nijhuis, onze vaste “raven klimmer”, ze uit het nest haalde. Het is dan ook nauwelijks voor te stellen dat ze met z’n vijven in één nest zaten! Ravennesten zitten heel hoog in de boom. Wouter Thijs zag, toen hij hoog in de top zat, in aanvang drie raven, maar toen hij er eentje oppakte zag hij dat er nog een paar verborgen waren: goed verstopt onder zijn broers en-of zussen.

Terwijl Gerbrand Groen de raven één voor één uit een vervoerzak-tas haalde begon Han Bouman de raven te ringen. Tevens bepaalde hij de biometrische gegevens. Alle gegevens werden genoteerd, zodat deze kunnen worden opgeslagen in een database, nadat Han ze heeft verwerkt en doorgegeven.

0015 Gerbrand assisteert Han tijdens het ringen
Gerbrand assisteert Han bij het ringen


De raven werden geringd, nagekeken, gewogen en gemeten. Ook in 2021 deden wij weer mee aan het afnemen van DNA van de jonge dieren. Hiervoor moesten een paar kleine nekveertjes worden afgenomen worden met behulp van een pincet. Uiteraard mag je dan niet met je eigen vingers aan het DNA materiaal komen, om vermenging van eigen DNA met DNA van de raven te voorkomen. Het studiemateriaal ( DNA- eppje ) wordt onderzocht in verband met een landelijk project uitgaande van de Ravenwerkgroep van de Hogeschool te Utrecht. Het zal worden onderzocht door de universiteit om met name het geslacht van de dieren te bepalen. Door de uitslagen van het onderzoek te vergelijken met de reeds verzamelede biometrische gegevens, zou wellicht een methode gevonden kunnen worden om aan de hand van de biometrische gegevens het geslacht te bepalen.

0022 Ze zijn schitterend
Zo'n raaf is schitterend


Meer ravennesten waren er niet te ringen in 2021. Het ravennest in Vilsteren was uit de boom gewaaid. Op een ander ravennest, in Den Ham, waren de raven niet teruggekeerd, waarschijnlijk omdat het nest heel dicht bij een zandpad ligt en omdat er tijdens het coronajaar, en nu nog steeds, heel veel mensen door het bos wandelen en mountainbiken. Zeg maar rustig: te veel publiek als je wilt broeden. We veronderstellen dan ook dat deze raven een rustiger plek hebben gezocht. Geef ze eens ongelijk.


Totaal aantal geringde raven in 2021: 5

Verslag: Han Bouman en Ella Roelfs-Rijzebol
Fotografie: Machteld Oudshoorn en Ella Roelfs-Rijzebol