Donderdag 17 september jl. had onze vereniging Evert Ruiter gestrikt voor een presentatie over vogelveren. Dat onderwerp trok zo’n 30 geïnteresseerden.
Arend Spijker opende de avond en refereerde, als vervanger, hierbij nog even aan de gezondheid van Hein Kuijper. Daarna stak Evert, met een omschrijving van een "thuiswedstrijd en tegelijkertijd een primeur" van wal. Dit soort lezingen zijn zeker geen gemeengoed en daarom zat het publiek van deze avond in een bevoorrechte positie.
Na verhaald te hebben hoe hij op jonge leeftijd zelf geïnspireerd raakte na een vondst van een veer van een groene specht, bleek uit het verdere verhaal, dat die vondst leidde tot een ware passie, waarbij de interesse steeds meer de diepte inging. Ruiter nam ons mee op een ontdekkingstocht, waarin veel belangrijke functies van het verenkleed van een vogel voor het voetlicht kwamen. Vormen, soorten veren, de rui…. Niets bleef onbelicht. Wist u bijvoorbeeld, dat een vogelvrouwtje minder opvallend gekleurd is, om dat dat veiliger is en moeders zich, in geval van nood, beter kan verschuilen?
Of: na de broed treedt er bij veel vogels een verandering op in het verenkleed, lijkend op de rui. Sommige vogels kunnen dan een tijdje niet vliegen, waardoor ze extra kwetsbaar zijn. Later komt het broedkleed terug.
Of: bij veel roofvogels zie je soms, als je naar boven kijkt, een soort "inham" in de vleugel. Dat is vaak een teken, dat er geruid wordt.
Of: de veren van bijvoorbeeld eenden hebben een extra lange schacht, omdat ze veel kracht moeten gebruiken bij het opvliegen uit het water.

0001voorbeelden meegenomen door Evert 

Door Evert meegenomen voorbeelden.


Termen als handveer, armveer of staartveer, schacht en baard kregen van Evert een toelichting middels dia's, waardoor er voor de toehoorder een helder verhaal werd.

0004Velen hebben zelf gevonden veren meegenomen Evert determineert ze ter plekke
Na de pauze was er tijd om eventueel meegebrachte veren door Evert te laten "benoemen". Meerdere mensen maakten daar gebruik van. Een enkeling had zelfs een (deel van een) meegebrachte verzameling bij zich.
Dat paste natuurlijk mooi bij het onderdeel: Hoe leg je een verenverzameling aan. Daarvoor wees Evert op het internet waar "www.featherbase.info" een grote inspiratiebron kan zijn. Maar ook een eenvoudiger versie via facebook kan gebruikt worden onder de kop "determineren van veren"

De verenherkenningswedstrijd, die bij de uitnodiging zat, leverde slechts 1 inzending op. Maar volgens Evert waren de antwoorden wel allemaal fout…..
Gelukkig kreeg de inzendster in elk geval een attentie voor de moeite.
Met behulp van de informatie, die Evert Ruiter met ons gedeeld heeft, zal een volgende verenherkenningsquiz een veel hogere score opleveren!

Klaas Hadderingh

(Fotografie Ella Roelfs-Rijzebol)