Ook in 2020 waren er weer meerdere bosuilen te ringen door ringer Han Bouman, tevens coördinator Vogelwerkgroep Natuur en Milieu de Vechtstreek. Zowel Gerbrand Groen als Gerard van Beesten, controleurs van diverse bosuilennestkasten in de omgeving van Ommen, hadden meerdere jonge uiltjes te ringen.

Er waren deze keer een paar bijzondere momenten voor en tijdens het ringen!
Zo kreeg Gerbrand Groen een telefoontje van Marianne Blekkenhorst op het Eerderachterbroek dat zij een uilskuiken had gevonden in de tuin. Marianne wist niet wat zij er mee moest! Gerbrand bedacht zich geen moment en spoedde zich onmiddellijk richting Eerderachterbroek. Aangezien het uilskuiken, een jonge bosuil was die in dit stadium van zijn leeftijd een takkeling* wordt genoemd, wist Gerbrand direct dat er een boomholte in de buurt moest zijn met wellicht nog meer bosuil-jongen. Heiko Blekkenhorst en Gerbrand gingen beide op zoek naar bomen met gaten en binnen de kortst mogelijke keren had Gerbrand de boom gevonden: een oude eik en ja hoor: er zat nog een klein uilskuikentje in de boomholte. Snel plaatste Gerbrand de takkeling terug om daarna Han te informeren zodat de twee bosuiltjes een dag later geringd konden worden.

Takkelingen* zijn jonge bosuilen! Takkelingen zijn ongeveer 30 dagen oud als ze proberen hun omgeving te verkennen terwijl ze nog niet kunnen vliegen. Ze klimmen dan uit diepe boomholten naar boven met behulp van hun klauwen en vleugels en springen uit het nest. Ze zijn nieuwsgierig en ze gaan op onderzoek uit. Helaas kunnen ze dan nog niet vliegen: hun ouders blijven, ook als ze op de grond zitten, over ze waken. Tot ongeveer een leeftijd van ruim twee á drie maanden worden de jonge bosuilen nog door de ouders gevoerd en kunnen ze oefenen met vliegen. Daarna moeten ze zich redden: de ouders verlaten hun kroost. Vanaf dit moment moeten ze zelf een territorium zien te bemachtigen.


Als de mens een takkeling vindt en dit niet doorgeeft aan een deskundige, maar het dier oppakt en meeneemt omdat zij het zielig vinden voor de takkeling, komt het dier bij de vogelopvang terecht. Pas dan begint het echt zielig te worden voor de jonge uil en voor zijn ouders want pa en ma Bosuil missen hun jongen! Zij zouden hun jongen gewoon verder hebben verzorgd als ze daar waren gebleven waar ze werden gevonden en meegenomen. Neem dus nooit zomaar een takeling mee maar neem, net als Marianne Blekkenhorst, contact op met iemand van de vogelwerkgroep!

Op de Archemerberg, waar Gerard van Beesten de nestkasten controleert, kon Han tot onze grote verrassing, moeder bosuil ook ringen! Meestal lukt dit niet omdat de moeder meestal niet thuis is als er geringd wordt, maar in dit geval hadden we geluk en konden we de prachtige moeder ook ringen en bewonderen!

Moeder Bosuil was werkelijk beeldschoon.


Maar deze dame beloonde Han wel met een verwonding aan zijn hand. Bosuilen, en ook andere uilensoorten, kunnen namelijk flink uithalen met hun grote, krachtige klauwen. Vaak doden ze hun prooi al met hun klauwen, dat zegt genoeg. Op een plaats waar een bosuil broedt kunnen sommige exemplaren flink agressief worden. In alle gevallen is het beter niet in de buurt te komen van een nest: ook hier geldt het advies iemand van de vogelwerkgroep erbij te halen, mocht dit nodig zijn.

Een paar weken later had Gerard van Beesten ook nog een nest gecontroleerd op de Archemerberg: ook in dit nest zaten een paar prachtige bosuiltjes. Helaas konden we moeder Bosuil niet ringen, noch controleren op een ringnummer als ze al een ring had gehad, want zij vloog net uit het nest toen wij arriveerden. De jongen zagen er gezond en goed gevoed uit!

Totaal aantal jonge bosuilen geringd door Han in 2020: 6. 

Totaal aantal volwassen geringd in 2020 : 2.

Verslag: Han Bouman en Ella Roelfs-Rijzebol
Fotografie: Machteld Oudshoorn en Ella Roelfs Rijzebol