Op ons verzoek kwam Joop Verburg uit Zuidwolde op 4 februari jl. zijn passie met ons delen over nachtvlinders.
Natuurlijk begint Verburg zijn verhaal met een paar "gewone" vlinders als dagpauwoog en distelvlinder, maar na de melding dat er in ons gebied zo'n 40-50 soorten van zijn, wordt al snel de switch gemaakt naar de nachtvlinders. Van dit type vlinders komen er maar liefst rond de 1700 soorten voor!
In zijn presentatie worden de diverse stadia van een aantal groepen van nachtvlinders besproken en Verburg weet met zijn prachtige foto's de ruim 50 bezoekers te imponeren. Met name de soms prachtige kleuren van de nachtvlinders ontlokken menig bezoeker bewonderende uitroepen.


In het verhaal kan de actualiteit natuurlijk niet uitblijven en daarom worden ook de eikenprocessierups en de buxusmot kort belicht. Verburg vertelt over het ontstaan, de consequenties en de mogelijke bestrijding, maar geeft, vanuit zijn kennis en ervaring, ook de nadelen van deze werkwijze aan.

Hij linkt daarbij aan het "zelfreinigende vermogen" van de natuur. "Ook al zullen deze processen soms veel tijd in beslag nemen". Zijn waarschuwing voor (bio-) gif komt, vanwege de risico's voor bijvoorbeeld de vogels, goed door!
Om de toehoorders op een soortgelijke manier te laten genieten als Verburg zelf, toont hij in beeld hoe de werkgroep in Zuidwolde de nachtvlinders verleidt tot een bezoekje op bijvoorbeeld een wit laken voor een felle lamp. Volgens Verburg kan het niet missen, dat er bezoek komt!
"Zo in de maand juni om een uur of 11 's avonds, een paar uurtjes geduld, met de camera bij de hand. Later thuis krijgt de vlinder op zo'n foto dan via een website als www.waarneming.nl zijn of haar naam. Een aanrader" volgens Verburg.
Om 22.00 uur bedankt Dook van Gils namens de vereniging Joop Verburg voor zijn enthousiaste verhaal en de belangstellenden voor hun komst.

nachtvlinderavond februari 2020 Joop Verburg
Op 17 maart a.s. heeft de vereniging een volgende avond: een lezing Klimaatverandering en duurzaamheid door Jan Hermen Kat van waterschap De Vechtstromen ook in De Kern, aanvang 20 uur.

foto's: Dook van Gils