Slangen. Sommigen mensen gruwen ervan, voor anderen zijn het fascinerende dieren. Voor Bert Hooijer bijvoorbeeld en zijn medeslangenliefhebber Jan Vriend. Reden voor onze vereniging Bert Hooijer uit te nodigen voor een lezing/presentatie over slangen op vrijdagavond 20 september. De dag erna is er een excursie met Henk Ruiter naar het Dwingelderveld.

Bert was altijd al een natuurliefhebber en maakte vele foto’s van alles wat groeit en bloeit, onder andere op het Dwingelderveld. Daar kwam hij toevallig in aanraking met een gladde slang.

 

Gladde slang (foto: Bert Hooijer)

Omdat er maar weinig over deze slangensoort bekend bleek te zijn, heeft hij er met Jan onderzoek naar gedaan. Het is gebleken dat alle exemplaren een unieke tekening op hun kop/rug hebben. Alle bevindingen met betrekking tot leeftijd, gedrag, aantal jongen en leefgebied komen in een soort databank. Inmiddels staan er zo’n 65 stuks geregistreerd.

Naast slangen en andere reptielen hebben ook andere soorten de aandacht van Bert en Jan. Bert zal dan ook vertellen over de natuur in het Dwingelderveld en er zullen dan foto’s te zien zijn van onder andere vogels: de prachtige kraanvogel, draaihals, grauwe klauwier, wielewaal en ruigpootbuizerd die allemaal het Dwingelderveld aandoen als broedgebied of als rustgebied tijdens hun trek.

De avond wordt gehouden op 20 september in de Kinderboerderij in het Laar in Ommen en begint om 20.00 uur. Inloop is vanaf 19.30 uur. Voor leden van onze vereniging is de toegang gratis, niet-leden betalen € 2,- p.p.

De excursie op zaterdag 21 september naar het Dwingelderveld start vanaf de muziektent (het Vechtpodium) aan de Markt in Ommen om 9.00 uur met eigen vervoer.

 Adders (foto: Bert Hooijer)