Voor het eerst sinds 1994 is het, ondertussen historisch te noemen, ravennest niet gebruikt. Een reden hiervoor kan zijn dat het ravenpaar de omgeving te druk heeft gevonden in verband met de rigoureuze kap in het najaar van 2018 in de omgeving van de locatie van het nest. Raven hebben al eieren in februari en helaas mag er, juridisch gezien, nog tot 15 maart worden gekapt. Officieel begint het broedseizoen namelijk op 15 maart en eindigt het broedseizoen op 15 juli! Maar alle vogels houden zich uiteraard niet strikt aan deze periode! Bosuilen en raven zijn namelijk hele vroege broeders.... Uiteraard is een kapverbod noodzakelijk gedurende het broedseizoen, want het is absoluut verboden om opzettelijk vogels, hun eieren en hun nesten te verstoren en/of te vernielen. Deze regel is ingesteld om de vogels en hun kroost te beschermen en te voorkomen dat broedende inheemse vogels hun nesten verlaten en de eieren niet uitkomen of de jongen niet meer worden gevoed. Om ook deze vogelsoort in stand te houden is het kappen van de bomen in december beëindigd, maar hierna moest nog worden opgeruimd en misschien zijn deze werkzaamheden toch te verstorend geweest. Wie het weet mag het zeggen. Op de Utrechtse Heuvelrug en op de Veluwe is wel al gebleken dat de Raaf een tamelijk storingsgevoelige vogel is. Ook daar hebben zich verschillende verplaatsingen voorgedaan.
Gelukkig waren er wel drie ravennesten gesignaleerd elders in de omgeving van Ommen en De Sallandse Heuvelrug. Han Bouman, coördinator Vogelwerkgroep Natuur en Milieu de Vechtstreek, heeft twee nesten met vier, en één nest met drie prachtige raven kunnen ringen in 2019.


Een jonge raaf uit het nest van de Sallandse Heuvelrug wordt geringd.



Toch hopen we stiekem dat het ouderpaar van het historische nest in 2020 weer terugkeert naar de oude vertrouwde locatie van weleer.
Mocht u ergens een geringde raaf vinden, noteer het ringnummer dan s.v.p. en geef deze door aan Han Bouman ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ) of iemand anders van de vogelwerkgroep. De raven zijn rechts met een oranjering met zwart opschrift geringd terwijl links de normale metalen ring is aangelegd. De oranje ring is met een kijker goed af te lezen Han stuurt de gegevens dan door naar het vogeltrekstation alwaar zij kunnen nagaan waar de vogels zijn geboren. Tevens kunnen ze dan zien of de jongen dicht bij het territorium van hun ouders een eigen territorium claimen, of dat ze juist ver weg een eigen territorium zoeken.


Mieke Bouman noteert de biometrische gegevens tijdens het ringen.


Verslag: Han Bouman en Ella Roelfs-Rijzebol
Fotografie: Machteld Oudshoorn en Ella Roelfs-Rijzebol