Ook in 2019 konden kinderen, ouders- en grootouders weer uitgebreid kennis maken met de schaapskudde op de Lemelerberg op de laatste zaterdag van maart!

Mede vanwege het prachtige weer en de gezelligheid rondom dit gebeuren, telde de organisatie maar liefst 2961 geklokte bezoekers!


Gerard van Beesten, vrijwilliger bij het Landschap en vogelaar, had er weer voor gezorgd dat Vogelwerkgroep Natuur en Milieu een mooie plek kreeg.

Vanwege de professioneel opgezette vogels en zoogdieren door Johan Hagens hadden we een blikvanger: hier kwamen namelijk veel gasten op af!

  

Veel kinderen waren enthousiast aan het pluizen van uilenballen!

Er waren regelmatig wachttijden omdat sommige kinderen er geen genoeg van konden krijgen!

Het pluizen van een braakbal is voor kinderen (en volwassenen) namelijk een unieke ervaring die hen leert over hoe de natuur in elkaar zit. Een braakbal bestaat namelijk uit de onverteerde resten van dieren, zoals haren, botjes en nagels. De bekendste dieren die braakballen produceren zijn uilen: deze braakballen worden uilenballen genoemd. Andere roofvogels produceren ook braakballen: dit doen ze om van de veren, botten en haren af te komen. Vooral aan de botjes en schedeltjes kun je zien welk dier de uil heeft gegeten! Zo vond een 5 jarig meisje een schedeltje van een bosmuis aan onze tafel! Uiteraard mocht ze het schedeltje mee nemen naar huis.


Dit jongetje was zeer geïnteresseerd en ging als het ware als een detective op zoek naar welk dier ‘slachtoffer’ was geworden van de uilen.


Samenwerken en samen ontdekken!

 
Ook deden er velen mee aan de vogelquiz.

 


Han en Mieke Bouman enthousiasmeren niet alleen de jeugd, maar ook de volwassenen!

 

Medewerkers bij de kraam v.l.n.r. Johan en Mies Hagens, Machteld Oudshoorn, Han en Mieke Bouman,


Gerbrand Groen en Ella Roelfs-Rijzebol.

Tekst: Ella Roelfs-Rijzebol Fotografie: Machteld Oudshoorn en Ella Roelfs-Rijzebol

En nog meer foto's om aan te klikken.