Dit jaar vond onze Nacht van de Nacht plaats op de Ommerschans. Dit omdat 2018 het Jaar van de Ommerschans was. De Kolonie van Weldadigheid, waar Ommerschans deel van uitmaakte, werd precies 200 jaar geleden opgericht.

De laatste jaren werd de Nacht van de Nacht georganiseerd in het Eerder Achterbroek in samenwerking met IVN Den Ham/Vroomshoop. Nu waren Staatsbosbeheer, de Stichting Jaar van de Ommerschans, Julian Overweg, nachtvlinderdeskundige uit Hardenberg, Cees Zoon, vleermuiskenner, en dichteres Mieke Bruins er ook bij betrokken. Voor de ongeveer 80 deelnemers aan de avondwandeling was er een gevarieerd programma.

Aan de deelnemers werd uitgelegd waar de Nacht van de Nacht voor bedoeld is en wat de betekenis van de Ommerschans was in de kolonietijd. Voor de kinderen waren er tast- en geurspelletjes en op de begraafplaats bracht Mieke Bruins een aantal elfjes ten gehore. Dat zijn minigedichtjes van 11 woorden in 5 regels. Deelnemers konden na afloop zelf ook een elfje schrijven, wat verrassend leuke en creatieve gedichtjes opleverde, en een aantal kinderen maakte een tekening. Bij de meeste posten waren de vrijwilligers gekleed in speciale schanskleding.

Jaap van Dort neemt met zijn zwarte cape om nog even het draaiboek door met Lenie, Ria en Julian.

 

Julian Overweg 'ving' met zijn opstelling, een groot wit laken en een sterke lamp, zo'n 15 nachtvlinders, waar hij zeer tevreden over was. Hij 'scoorde' maar liefst drie Zwarte herfstspinners en een aantal Grote wintervlinders, die als bijzonderheid hebben, dat de vrouwtjes vleugelloos zijn en dus niet kunnen vliegen.


zwarte herfstspinner


grote wintervlinders

Deelnemers die een poosje bij Julian hadden gestaan in het volle licht, moesten de eerste meters behoorlijk wennen aan de duisternis. Verderop, bij de stapstenen in het water konden de mensen kiezen of ze met of zonder lichtje wilden oversteken. Stoere jongens kozen natuurlijk om dat zonder te doen, de meesten wilden toch wel hulp van wat licht. Niemand heeft trouwens natte voeten opgelopen.


Dook, Lenie en Ria in schanskleding

Bij het Thomashuis was er na de wandeling voor deelnemers en vrijwilligers een pannenkoek en koffie of warme chocolademelk, wat erg op prijs werd gesteld. 

Niet in de laatste plaats door de fijne samenwerking tussen de verschillende partijen, de enthousiaste reacties van de deelnemers (en het goede weer!) is ook deze Nacht van de Nacht weer zeer geslaagd te noemen.

 

tekst: Dook van Gils

foto's: Hans van Duijn en Julian Overweg