De uitnodiging zag er gelikt uit, en met nog maar 1 ½ jaar lidmaatschap bij de vogelwerkgroep, kun je nog wel wat kennis en ervaring gebruiken; opgeven dus.
De weersvoorspelling was goed: zo’n 16 gr C, af en toe bewolkt en zonnig , en ja...... wat trek je dan aan: een jas of nee toch maar een trui, of nee toch maar een fleece vest.
Starten bij info centrum de Nul bij Olst, ons nulpunt zogezegd.
Eerst tijd voor koffie en kennismaking voor de 12 deelnemers en buiten al een prachtig zonnetje.

Harm Kat en Henk Jan Bezemer nemen alvast een kijkje op de dijk waar Harm gelijk “iets” ziet.


Henk Jan fotografeert een prachtige Tapuit.
Enkele mijmeringen over de vorige excursie bij het Lauwersmeer, op de koudste (!) dag van het jaar, verdwijnen al snel als sneeuw voor de zon.

Om 11 uur is het tijd om te vertrekken. Vanuit het Infocentrum lopen we over een fraaie drijfbrug de ruige graslanden in, her en der nagestaard door koeien en komen we door een wilgenbos .
De Duursche Waarden waren de eerste uiterwaarden in Nederland waar geprobeerd werd om het oorspronkelijke rivierenlandschap met ooibossen en moerassen terug te brengen. De resultaten zijn goed zichtbaar.Bij de IJssel aangekomen vervolgt de route twee kilometer lang langs de rivier.
Worden klompen nou ook van wilgenhout gemaakt? Dat kan oppert iemand, maar ook van populieren. En dan is er gelukkig altijd wel iemand in het gezelschap, wiens opa klompenmaker is geweest, zo ook hier: van populieren! Duidelijkheid dus.
De eerste groepen ganzen worden al zichtbaar, en dan op naar de oude steenfabriek met zijn grote schoorsteenpijp en ovengebouw met prachtige gewelven. Mooi gerestaureerd en ingepast in het landschap!


“Een slechtvalk” roept iemand en inderdaad zit er een slechtvalk heel statig boven in de schoorsteen op een klein aangebouwd bordes bij een opening. Prachtig wat een mooie vogel. “ waarneming van de dag”, horen wij achter ons noemen en daar kunnen we ons wel in vinden.

Een andere opvallende waarneming was wel de visarend die zich al scherend over het water goed liet zien.

Al met al zien we zo’n 38 verschillende vogelsoorten met naast de 2 genoemde oa. de putter, soepgans (vreemd dat deze juist tegen lunchtijd zich laat zien), kauw, havik, buizerd, visdiefje, witgat ( ja zo heet ie echt !) en nog een aantal vogels die we normaal wat vaker tegenkomen zoals de meerkoet, zilver en blauwe reiger, de brand – canadeze – grauwe gans, aalscholver, kraai, houtduif en ga zo maar door.

Canadese gans
Dit verspreid over de hele route en uiteraard allemaal mede opgemerkt, dankzij de ervaren vogelkenners onder ons. De plantenkenners onder ons lieten zich ook niet onbetuigd en deden ons meermalen stilstaan bij de prachtige flora in dit natuurgebied zoals het Jakobskruiskruid, cichorei, munt, geel walstro en knoopkruid, om maar enkele te noemen.
Uiteraard maar een klein gedeelte van wat hier te zien is, net als de gespotte vlinders en zelfs een enorme sprinkhaan.


Sprinkhaan

Vuurvlinder
De gevolgde route loopt na de steenfabriek, een tijdje langs de IJssel en buigt dan weer af en via een trekpontje kom je weer uit bij de oude rivierarmen met onder andere een vogelkijkhut en even later zijn we weer bij het infocentrum.

Het is even hard werken voor we aan de overkant zijn.
Voor de statistici onder ons: de gelopen route was 7,3 km, afgelegd in een totale tijd van 4,02 uur, dit inclusief de pauzes.

Via de fraaie drijfbrug arriveren we 4 uur later weer bij Informatiecentrum IJssel Den Nul.
Op het terras nog even napraten en ieder is het er over eens dat dit wel een bijzonder geslaagde excursie was, die ruim de verwachtingen overtrof!
Prachtige zonnige dag, prachtige natuurwandeling, prachtige vogels en planten gezien. Ella en Machteld: hartelijk dank voor het organiseren.
En wat de Duursche Waarden betreft : zeker een ommetje waard !

29 September 2018
Verslag Jan en Thea Schutte (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
Fotografie: Henk Jan Bezemer, Machteld Oudshoorn en  Ella Roelfs-Rijzebol


Deze foto, ingezonden door deelneemster Nettie Hadderingh, vertelt de sfeer op 29-09-2018.

Hieronder een galerij met meer foto's. (aanklikken om te vergroten en bladeren)