Hans en Kees Sybesma hadden een nest Haviken gespot in de omgeving van Ommen. Zodoende heeft Han Bouman op 16 juni 2018, 2 jonge vrouwtjes Haviken kunnen ringen.

Omdat Haviken een groot nest maken van takken en omdat de locatie van deze nesten hoog in een boom is, moet er wel iemand aanwezig zijn die veilig en gezekerd naar het nest kan klimmen!

Youri Sybesma bewees dat hij deze behendigheid onder de knie heeft.
Haviken zijn het gehele jaar in hun territorium aanwezig en blijven in de winter tot een afstand van 10 kilometer in de buurt van hun nesten. Dit territorium houden de vogels onder ideale omstandigheden tot aan hun dood. Haviken zijn echte standvogels. Haviken zijn meestal te vinden in bossen en halfgesloten landschappen.

Een havik is een krachtige roofvogel, gespecialiseerd in het overrompelen van vogels.

Jonge Haviken zijn bruin van boven en gestreept van onderen.Ook Han gaat plat op zijn buik liggen om deze prachtige vogels te vereeuwigen terwijl Josh Rozema gebiologeerd toekijkt!

Han ringt de vogels zorgvuldig.

En wat doe je tegenwoordig hoog in de boom als je moet wachten tot de vogels weer teruggeplaatst kunnen worden? Relaxed zitten Appen!

Behalve de bovengenoemde Haviken hebben we op 6 juni in Archem, het werkgebied van Annemiek van Baren, nog 4 Haviksjongen kunnen ringen. Het ging hier om 3 jonge mannetjes en 1 jong vrouwtje.
In totaal zijn er door ons rondom Ommen dit jaar 6 jonge Haviken geringd. De Haviken in het gebied van Gerard van Beesten, op de Lemelerberg, waren helaas te groot om nog te kunnen ringen. Samen dus 3 geslaagde broedsels.

Verslag: Han Bouman en Ella Roelfs Rijzebol Fotografie: Ella Roelfs-Rijzebol