Zaterdag 17 maart 2018 was de koudste 17 maart ooit gemeten! In het oosten bleef de temperatuur zelfs de hele dag onder het vriespunt! Ik moest er toen niet aan denken dat ik een week later bij de kraam van onze Vogelwerkgroep N&M “De Vechtstreek” moest staan. Het zou toch niet waar zijn dat het op Lammetjesdag zo koud zou zijn?
Maar gelukkig was het een week later, op zaterdag 24 maart 2018, heerlijk voorjaarsweer! De temperatuur steeg maar liefst tot 12 graden! Wat een genot.
 
Dat vonden meer mensen: het was nooit eerder zo druk op een Lammetjesdag bij Landschap Overijssel. Er kwamen maar liefst 3200 belangstellenden op af.
Het was een komen en gaan. Schaapherderin Anita Wichers had het druk met het beantwoorden van alle vragen van de bezoekers. Anita zou geen Anita zijn, als ze zich ondertussen niet bekommerde om de schapen en hun lammetjes, want ze hield ondertussen nauwlettend een oogje in het zeil! Geen schaap of lam mag zich onbehaaglijk voelen tijdens deze lammetjes knuffel dag, al kreeg ik persoonlijk aan het einde van de dag de indruk dat de lammetjes het knuffelen nu wel genoeg vonden! 

Schaapherderin Anita Wichers in gesprek met vrijwilligers.



Dit lammetjes stond er een beetje wezenloos bij te kijken na een bezoekje van ongeveer 3200 bezoekers en dat kon ik me voorstellen.


Het was dan ook een gezellige, maar tevens drukke dag bij de kraam van onze Vogelwerkgroep! 


Er kwamen heel veel de kinderen met (groot)ouders kijken naar de, door preparateur Johan Hagens, opgezette spechten, uilen, eekhoorntjes, gans, sperwer, houtsnip en das.

Tevens was er heel veel belangstelling voor de braakballen die op tafel lagen en het vervolgverhaal ervan, want Han Bouman had op een eerder tijdstip heel veel braakballen uit elkaar gehaald.
Het voedsel van uilen bestaat immers uit o.a. muizen welke de uil met huid en haar naar binnen werkt. Hij eet zijn prooi met huid en haar op! De maag van de uil kan de botjes en haren niet goed verteren, daarom spuugt de uil deze als bal (braakbal) uit.
 

Door braakballen uit te pluizen kun je veel te weten komen over het voedselpakket van de uil.

Toen Han de braakballen uit elkaar haalde, kwam hij  schedeltjes en botjes van muizen en vogeltjes tegen. Deze had hij bewaard in een plastic bakje.
 
Ook deze botjes en schedeltjes konden de kinderen met (groot)ouders bewonderen.

Om het voedselpakket van de uil overzichtelijk in beeld te brengen had Han meerdere botjes en schedeltjes gedetermineerd op soort en daarna opgeplakt en in een “schilderijlijst” gedaan met naam en toenaam van de gegeten prooi erbij! Het is werkelijk een schitterend overzicht geworden van een ratje, muizen- en vogelsoorten: het menu van de uil. 

Twee jonge kerkuilen gefotografeerd in Geerdijk op 2 juni 2014
 
Menigeen, zeker ook veel kinderen, waren zeer geïnteresseerd in dit verhaal en hebben het “schilderij” of de “collage”, bewonderd.

Lammetjesdag is elk jaar een gezellig en tevens leerzaam evenement in de schaapskooi op De Lemelerberg. 
 
De kinderen toonden veel belangstelling voor de opgezette das, eekhoorntjes en vogels.

Maar het was tevens een “lekker” evenement want er gingen heel veel warme stroopwafels, pizzaatjes en saucijzenbroodjes over de toonbank. Voor de stroopwafels stond een lange rij wachtenden: men moest ongeveer ½  uur wachten voor men het eerste hapje kon nemen....

Zoals bij elk groot evenement waren er hulpdiensten aanwezig. Gelukkig bleef hun aan te bieden hulp bij het verwijderen splinters en het plakken van een pleistertje.

Ik kreeg pas laat in de middag een kans om een paar lammetjes te fotograferen: ze waren de hele middag bedolven onder kinderen, ouders en grootouders!

Hans Dijkstra ( midden ) van Landschap Overijssel zwaait al jaren de scepter over de Lemelerberg. Hans houdt ook tijdens dit evenement alles goed in de gaten. 

Toen ik in aanvang van de middag snel heel even weg moest om geld te wisselen bij de koffie-theeschenkerij, verkocht Gerard van Beesten het eerste vogelnestkasje.

Gerard  stond  de hele dag voor Landschap Overijssel bij de kinderactiviteiten om samen met de kinderen schaapjes te timmeren. Net als voorgaande jaren had Gerard  ( tevens vrijwilliger bij Vogelwerkgroep N&M +  Landschap Overijssel )  een hele mooie plek voor de kraam van de vogelwerkgroep gezorgd!  Onze dank hiervoor Gerard!


Han baande zich een weg tussen de kraampjes en de toegestroomde menigte.

 
Han en Mieke Bouman, Mies Hagen en Herma Kotterink tijdens een rustpauze.

Tot sluitingstijd kwamen er nog steeds bezoekers binnen!


Ella Roelfs in gesprek met een paar belangstellende vogelliefhebbers.


Mies Hagen en Herma Kotterink bij de te verkopen kantenklare nestkastjes en de bouwpakketjes.


 Johan Hagen geeft tekst en uitleg aan de kinderen.

Onder het toeziend oog van oma en bijna neus aan neus met de das nog snel even een foto maken.


Deze jongeman mocht ook nog snel een foto maken van de Kerkuil.
 
Kraambezetting + opbouw en afbraak: Han en Mieke Bouman, Gerbrand Groen,
Johan* en Mies* Hagens, Herma* Kotterink en Ella Roelfs-Rijzebol.                                 (* zie foto)

Verslag en fotografie: Ella Roelfs Rijzebol