Vrijdag 20 oktober gaf paddenstoelenkenner Evert Ruiter een lezing over bekende en onbekende paddenstoelen. Ongeveer 15 belangstellenden meldden zich om meer te weten te komen over het grotendeels verborgen leven van paddenstoelen. Ze wilden allen graag meer te weten komen over deze mystieke verschijningvormen. Evert vertelde daar boeiend over. Boleten, tonderzwammen, russula's, bovisten, buisjeszwammen en plaatjeszwammen passeerden de revue met heldere uitleg en vele voorbeelden.

En dag later kwamen de meeste belangstellenden weer bijeen om paddenstoelen in levende lijve te zien in het Laarbos. De vooruitzichten voor het weer waren niet bepaald gunstig, maar het bleef droog,  de zon kwam er door en het werd een heerlijke middag in de natuur.  Aan het begin zei Evert: "Ik ga ervan uit dat we ongeveer 20 verschillende soorten zullen zien." Na een half uurtje en amper 50 meter gelopen te hebben stond de teller al op acht soorten. Het was deze herfst, zeker in vergelijking met vorig jaar, dan ook ideaal paddenstoelenweer: warm en lekker vochtig en dan schieten de gekleurde vruchten van het mycelium letterlijk als paddenstoelen uit de grond.

Er werd gevraagd waarom paddenstoelen een bepaalde kleur hoed hebben, maar daar had Evert, net zo min als de wetenschappers die zich daar al jaren het hoofd over buigen, geen antwoord op.  Na bijna twee uur waren er zeker veertig paddenstoelen gedetermineerd door Evert, waarbij het de zeer geïnteresseerde deelnemers aan de excursie telkens weer verbaasde, dat Evert al die soorten een naam wist te geven. Voor velen zijn en blijven paddenstoelen o.w.p.tjes of o.b.p.tjes: onbekende witte paddenstoeltjes of onbekende bruine paddenstoeltjes. Wat wil je ook met zo'n 5.000 verschillende soorten alleen al in Nederland! Daarvan zijn er overigens slechts negen echt giftig en twee dodelijk. Maar ja, je weet nooit precies welke. Elk jaar overlijden er toch weer mensen door het eten van giftige paddenstoelen. Ik haal ze wel bij de groentezaak of supermarkt…!

Dook van Gils